Namnbyte och stärkt utbildning firades med dansuppvisning

Västerås stad arrangerade en heldag för alla som arbetar inom anpassad grundskola med syfte att utbilda, skapa gemenskap och kanske framförallt, fira namnbytet som började gälla i somras.

Publicerad

Från den 2 juli i år gäller nya bestämmelser i skollagen som syftar till stärkt utbildning för elever med intellektuell funktionsnedsättning. En del av det är att grundsärskolan, gymnasiesärskolan och komvux som särskild utbildning har bytt namn till anpassade skolformer.

Beslutet fattades av riksdagen 2022 och förslaget att ändra namn kom från början från elever och startade som ett medborgarförslag. I utredningen inför beslutet står det att de tidigare begreppen signalerar att eleverna skulle vara särskilda på ett sätt som är negativt och stigmatiserande. Det nya namnet anpassade skolformer beskriver verksamheten på ett bättre sätt eftersom undervisningen anpassas efter elevernas olika förutsättningar och behov.

Den 18 september arrangerade Västerås stad en heldag på Stadshotellet för att uppmärksamma och fira. Personal från alla anpassade grundskolor i kommunen bjöds in till en dag full av föreläsningar, nätverkande och slutligen en dansföreställning och invigning.

En projektgrupp på sex personer har planerat dagen och var väldigt nöjda med utfallet.

– Det känns lite osannolikt, jag kommer ihåg när vi träffades första gången och hade i uppgift att sätta ihop den här dagen och tänka ur alla perspektiv så att alla 200 som var här skulle få ut så mycket som möjligt av dagen. Det känns verkligen som att det blev precis som vi hade tänkt, säger Rebecca Gustafsson som varit en del av projektgruppen.

Dagen avslutades med en dansuppvisning av elever från Kulturskolan, som under ledning av Kristine Westman Elorza berörde publiken till låtar som ”Bara Få Va Mig Själv” med Laleh och ”Säg Mig Var Du Står” med Carola.

– Det är en dag som har berört mycket, både genom föreläsningar och nu med dansen. Anpassad grundskola hamnar ofta skymundan så det känns så himla viktigt att den här dagen genomfördes, säger Amanda Almroth.

Powered by Labrador CMS