Mimmi Söderlund tilldelades nationellt pris.
Mimmi Söderlund tilldelades nationellt pris.

Mimmi prisas för sitt arbete med hbtqi-frågor

Svensk biblioteksförening tilldelar Mimmi Söderlund, bibliotekarie på Västerås stadsbibliotek, Bengt Hjelmqvists pris för framstående insatser på folkbiblioteksområdet.

Publicerad

Priset instiftades 1964 och utdelas årligen. Svensk Biblioteksförening besökte Mimmi Söderlund på hennes arbetsplats på Bäckby bibliotek. I en videointervju berättar hon om vad utmärkelsen betyder för henne.

– För mig är det en bekräftelse på att det är fler inom biblioteksverksamheten som tycker att de här frågorna är viktiga och det glädjer mig väldigt, väldigt mycket. Personligen kan jag ofta känna att jag inte gör tillräckligt, att jag borde göra mer. Så det här var kanske lite påminnelse om att det jag gör är också viktigt, och det känns väldigt skönt, säger Mimmi Söderlund.

Här är juryns motivering:

“Juryn har valt att tilldela Bengt Hjelmqvist pris 2023 till Mimmi Söderlund på Västerås stadsbibliotek. Hennes arbete med hbtqi-frågor har lett till utformandet av landets första regnbågsbibliotekarietjänster och hon har tillsammans med övriga regnbågsbibliotekarier utvecklat en verksamhet med bland annat evenemang och uppsökande arbete riktat mot målgruppen. Det demokratiska uppdraget är en av folkbiblioteksverksamhetens grundstenar och för att uppfylla det behöver biblioteket vara tillgängligt och välkomnande för alla. Det kan krävas både mod och civilkurage för att stå upp för det. Mimmi är en inspiration, inte bara för andra bibliotekarier, utan för alla som möter människor i sitt arbete.”

Mariana Hede, enhetschef för den lokala biblioteksverksamheten på Västerås stadsbibliotek, är glad över att hennes medarbetare har prisats.

– Det är fantastiskt roligt att en av våra medarbetare uppmärksammas nationellt för arbetet med hbtqi-frågor. Vi inom Västerås stadsbibliotek arbetar med ett inkluderande arbetssätt och bemötande gentemot varandra och andra. Arbetet med hbtqi-frågor är ett sätt att göra detta, säger hon i ett pressmeddelande.

Powered by Labrador CMS