Lyser upp Mälaren för freden. Hans Hedenström och Håkan Dahlberg.

Lyser upp Mälarisen för att manifestera fred

Snart två år har gått sedan freden rubbades i Europa och Ryssland förklarade krig mot Ukraina. Gruppen Västerås för Ukraina uppmärksammar sorgedagen med en ljusmanifestation på Mälarisbanan.

Publicerad

Den 24 februari 2024 är planen att Mälarisbanan ska lysas upp med marschaller i en manifestation för fred.

– Det här är en sorgens dag för vårt demokratiska Europa och det kan man uppmärksamma på olika sätt såklart, men vi tyckte att det här var fint. Att tända ett ljus. Ljus och värme för Ukraina, de behöver det just nu, säger Reidar Lindskog som är en av de engagerade eldsjälarna i gruppen Västerås för Ukraina.

Under 2023 arrangerade gruppen flera event i syfte att samla in både förnödenheter, ekonomiska medel och nödvändiga fordon till det krigsdrabbade Ukraina, allt i samarbete med Skicka vidare till Ukraina.

En marschall kostar 100 kronor och man kan antingen swisha och få den utställd och tänd eller tända den på egen hand. Inköp av marschallerna subventioneras av medarrangerande företag.

Både företag, privatpersoner och föreningar är välkomna att delta och bidra.

Klockan 16 den 24 februari börjar ljusen tändas och det kommer att finnas korv och dryck att köpa vid isbanan.

– Köpingscouterna är som vanligt med, säljer korv och varm dryck, berättar Håkan Dahlberg.

Gruppen har fått en fin respons på marknadsföringen inför dagen och har höga förhoppningar.

– Vi hoppas på 1 000 eller fler marschaller. Ta med din kamera/drönare och låt oss sprida bilder och budskapet tillsammans säger Tomas Wistrand

– Under förra året samlade vi in 320 000 i ekonomiska bidrag som möjliggjorde resan till Ukraina med en buss fullpackad med förnödenheter. Nu börjar det dra ihop sig inför den 17:e resan som Skicka Vidare till Ukraina gör dit, säger Håkan.

– Manifestationen i sig är viktig, att bibehålla den här kraftiga opinionen mot kriget som har varit. Den får inte tystna säger Hans Hedenström. 

Powered by Labrador CMS