julinsamling. Amanda Gahm, Lokala hjälpen, Peter Weiler, ICA Kvantum Västerås, Rickard Salzmann, Västerås stadsmission och Staffan Braw, Lokala hjälpen.

Lokala hjälpens julinsamling drar igång: ”Viktigare än någonsin”

Nu startar Lokala hjälpens julinsamling igen och därmed chansen att bidra till ekonomiskt utsatta västeråsare där barnfamiljer är en gupp i fokus.

Publicerad

Nu startar Lokala hjälpens julinsamling igen och därmed chansen att bidra till ekonomiskt utsatta västeråsare där barnfamiljer är en gupp i fokus.

Julinsamlingen, som sker för tredje året i rad, slog rekord förra året och var nära att nå en miljon kronor. Lokala hjälpen säger i ett pressmeddelande att det är viktigare än någonsin att det rekordet slås.

– Bland annat med anledning av det ekonomiska läget vi befinner oss i.

Spåren av pandemin sitter fortfarande kvar då många halkat efter med ekonomin på grund av ökad sjukfrånvaro eller rent av blivit av med sitt arbete. Nu stiger dessutom räntor samt priset på el, drivmedel och livsmedel.

Flera av de organisationer som möter ekonomiskt utsatta barnfamiljer och andra västeråsare i socialt utanförskap ser en ökad efterfrågan på stöd, jämfört med föregående år.

Staffan Braw på Lokala hjälpen är rädd att det ökade behovet av stöd vi ser nu, bara är början.

– Att allt fler familjer kommer att behöva prioritera bort sådant som julklappar och julmat, är inte otänkbart. 2021 slog vi föregående års insamling med råge och vi var bara några tusenlappar ifrån att nå en miljon kronor. I år hoppas vi på att överstiga den summan – om inte annat behövs ett rekord nu mer än någonsin.

Julinsamlingen är en av de aktiviteter som Lokala hjälpen står bakom där man stöttar och samverkar med en rad organisationer som jobbar för att göra Västerås till en bättre plats för den som lever i utsatthet.

Till exempel Västerås stadsmission som den 21 december kommer att dela ut matkassar till 100 ekonomiskt utsatta barnfamiljer, för fjärde året i rad. Det här görs tillsammans med – och på initiativ av – Ica Kvantum som fyller omkring 400 kassar med mat som doneras från deras leverantörer.

– Tack vare julinsamlingen har vi möjlighet att addera presentkort i de här matkassarna som de vuxna kan använda för att köpa julklappar till barnen. Utöver detta går pengarna till matkassar via exempelvis Pingst SOS, säger Amanda Gahm, Lokala hjälpen.

De pengar som eventuellt blir över efter alla aktiviteter kring jul, går till att ge matstöd via bland annat Stadsmissionens Matcentral som stöttar omkring 150–200 hushåll varje vecka, .

lokalahjalpen.se finns länk till insamlingen.Powered by Labrador CMS