Parad för barnen. Barnfestivalen inleds årligen med en parad. Årets tema var ”Låt barnen få höras”.
Parad för barnen. Barnfestivalen inleds årligen med en parad. Årets tema var ”Låt barnen få höras”.

Klart för festival för alla barn igen: ”Viktigare än någonsin”

Nu är datumet spikat. Den 18 maj kommer 2024 års Västerås Barnfestival arrangeras. – Det är en fin tradition som dessutom bara blir viktigare för varje år, säger Jonas Edberg, Västerås Tidnings chefredaktör som är projektledare för festivalen.

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Barnfestival

  • Arrangeras den 18 maj i Västerås city
  • Drivs på ideell basis av föreningar, organisationer och företag
  • Syftar till att erbjuda kostnadsfria aktiviteter för alla barn
  • 2023 års festival lockade mellan 20 000 och 30 000 besökare

Den 18 maj mellan klockan 10 och 16 blir det återigen en stor fest för alla barn och barnfamiljer i Västerås city. En dag då barnen sätts i fokus och staden fylls av kostnadsfria aktiviteter, glädje och rörelse för alla barn.

Festivalen drivs i stort på ideell basis där föreningar, organisationer och företag utan ekonomisk vinning bidrar till att göra dagen speciell.

Jonas Edberg, Västerås Tidnings chefredaktör, som tillsammans med Västerås Citysamverkan och Karlsgatan 2 arrangerar festivalen säger att det nu är dags för utställare att anmäla sitt deltagande i festivalen.

– Vill ni erbjuda en aktivitet där alla barn, oavsett familjens ekonomiska situation, kan delta, så anmäl er nu. En symbolisk summa, till exempel för att hålla ned köer är ok, men syftet är inte att tjäna pengar utan att bjuda barnen på något fantastiskt roligt eller intressant.

– Just nu känns det viktigare än någonsin när vi vet att det är många barnfamiljer som har det riktigt tufft på grund av den ekonomiska krisen vi befinner oss i, säger han.

Besökssuccé

Maria Martinsson, vd för Västerås Citysamverkan, säger att hon tycker att det är underbart att samarbetet kring Västerås barnfestival fortsätter.

Ponnyridning. I den östra delen av Vasaparken håller traditionellt den populära ponnyridningen till.
Ponnyridning. I den östra delen av Vasaparken håller traditionellt den populära ponnyridningen till.

– Västerås city ska vara en plats för alla och barnen är extra viktiga. Vi vill att alla barn ska kunna uppleva samma sak oavsett social tillhörighet och ekonomisk ställning.

Mer info

För mer information och anmälan: se www.vasterasbarnfestival.se eller maila jonas.edberg@vasterastidning.se

Enligt Jonas var 2023 års Barnfestival en riktig succé.

– Känslan är att vi slog besöksrekord, vilket innebär att det kom någonstans mellan 20 000 och 30 000 besökare! Det var stundtals galet med folk i Vasaparken, där jag mestadels höll till och rapporter från övriga delar av city sa samma sak.

Till nästa år kommer man att fortsätta specialisera de olika områdena i city. I Vasaparken kommer fokuset på rörelse och aktivitet att öka och förra årets satsning på ett kulturkoncept i Stadsparken ska utvecklas.

– Jag vill därför speciellt uppmana alla inom kulturområdet att engagera sig. Låt stadsparken bubbla av kreativitet, teater, sång, musik, konst, pyssel och lek.

Kultur i parken. Stadsparken ska förvandlas till en kulturpark där besökarna kan testa teater, måleri, sång och dans.
Kultur i parken. Stadsparken ska förvandlas till en kulturpark där besökarna kan testa teater, måleri, sång och dans.
Powered by Labrador CMS