Konstverket Aseaströmmen gör comeback på Stora torget under våren 2024. Foto: Mostphotos

KLART: Aseaströmmen tillbaka på Stora torget under våren 2024

Nu står det klart att ett av Västerås mest välkända och uppskattade konstverk gör comeback i offentligheten.

Publicerad Senast uppdaterad

Återplacering av konstverket Aseaströmmen

  • Konstverket av Bengt-Göran Broström demonterades 2021
  • Återplaceras på Stora torget våren 2024
  • Upprustning av Stora torget skjuts upp
  • Utställning med Broströms verk pågår till maj 2024

Sedan november 2021 har konstverket Aseaströmmen av Västeråskonstnären Bengt-Göran Broström (1947–2004) varit demonterat för konservering.

Men nu står det klart att det ska återplaceras på Stora torget under våren 2024, skriver Västerås konstmuseum i ett pressmeddelande på onsdagsförmiddagen.

Ambitionen har varit att återplacera Aseaströmmen i samband med den planerade upprustningen av Stora torget. Kommunfullmäktige har nu beslutat att upprustningen skjuts på framtiden, med anledning av det rådande ekonomiska läget. 

Därmed bedömer Västerås konstmuseum att en återplacering av Aseaströmmen på Stora torget är möjlig under våren 2024, skriver man vidare.

Konstverket skildrar det fenomen som under industrins glansdagar kallades ”Asea-strömmen”. Vid lunchtid och arbetsdagens slut fylldes Stora gatan av Aseas arbetare som på cykel passerade Västerås centrum på väg hem från sin arbetsplats. Konstverket invigdes 1 maj 1989 med en publik på flera tusen västeråsare.

Just nu visar Västerås konstmuseum en utställning med målningar, träskulpturer och skisser av Asea-strömmens skapare BG Broström. Utställningen pågår fram till 26 maj 2024.

Powered by Labrador CMS