Stadsmissionens second hand-butik tar tillvara på i stort sett alla hela och rena saker som annars kanske skulle ha slängts.
Stadsmissionens second hand-butik tar tillvara på i stort sett alla hela och rena saker som annars kanske skulle ha slängts.

Julfynda på Stadsmissionens second hand – och stötta utsatta västeråsare

På Västerås stadsmissions second hand-butik på Ateljegatan 4 på Erikslund kan man köpa det mesta från ovanliga saker som inte är lätta att hitta i en butik, till vardagsporslin, husgeråd, möbler, kläder pch bra-att-ha-prylar.

Publicerad Senast uppdaterad
Rickard Salzmann, insamlings och kommunikationschef på Stadsmissionen.
Rickard Salzmann, insamlings och kommunikationschef på Stadsmissionen.

Rickard Salzmann, insamlings och kommunikationschef på Stadsmissionen, säger att överskottet från second hand-försäljningen hjälper Stadsmissionen att driva sina övriga sociala verksamheter för människor i utanförskap.

– Förutom det gör du som kund och gåvogivare i second hand-butiken en god gärning då du bidrar till att hjälpa människor som behöver en sysselsättning och en väg in på ordinarie arbetsmarknad. 

Stadsmissionens second hand-butik tar tillvara på i stort sett alla hela och rena saker som annars kanske skulle ha slängts.

– Vi tar emot saker alla dagar i veckan. Det är privatpersoner som lämnar in allt från en påse med kläder till hela bilsläp med möbler. Vi åker även och hämtar möbler i mån av tid och har ett stort lager där våra medarbetare arbetar för fullt med att ta emot varor som sedan sorteras, prismärks och tas ut i butiken där hyllorna fylls på med nya saker varje dag. 

Alla sorters kunder kommer till butiken, vissa med förhoppningen om att göra fynd.

– På onsdagar, när det är påfyllt i butiken och vi öppnar för veckan, kan det stå upp emot ett hundratal människor och köa utanför. Då upplever vi att proffsen är här, de vet vad de letar efter och springer nästan in och söker efter det dom är intresserade av. 

Stadsmissionens Second Hand-butik

Stadsmissionens second hand-butik bidrar till att driva organisationens sociala verksamheter genom överskottet från försäljningen.

Second hand-butiken tar emot alla sorters hela och rena saker, från kläder till möbler, som annars skulle ha slängts.

Butiken lockar alla sorters kunder, från proffs som letar efter specifika saker, till de som ekonomiskt inte har råd att handla i vanliga butiker.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

– Sen finns det allt från de som strosar runt, till nöjesshopparen, familjer och upplevelseshoppare till den som faktiskt behöver handla här för att de ekonomiskt inte har råd att handla i vanliga butiker.

Butik – inte loppis

För Stadsmissionen är det viktigt att butiken ses just som en butik, inte en loppis.

– Vi lägger ner tid på att göra den så attraktiv som möjligt, hela turen runt. 

I mitten av lokalen står ett antal bord uppdukade och den inspirationen som de ger är något som kunderna uppskattar.

– Det är människorna som arbetar i butiken som gör alla skyltningar och gör fint i hyllor med mera. 

En av dessa är Kristina Jannert Egelstedt som har jobbat som volontär sen 2010 då hon gick i pension.

– Min man Ingemar Egelstedt var engagerad i starten av Västerås Stadsmission genom sitt engagemang i Svenska Kyrkan i Västerås. Då var det naturligt även för mig att engagera mig och göra något gott för min medmänniska.

Powered by Labrador CMS