En av Mimers fastigheter i Skultuna.
En av Mimers fastigheter i Skultuna.

Hyresförhandling går segt – tredje part kopplas in

Mimer och Hyresgästföreningen tar hjälp av Hyresmarknadskommittén för att få vägledning och kunna slutföra förhandlingen för 2024.

Publicerad

Det var i början av november som hyresförhandlingen mellan Mimer och Hyresgästföreningen påbörjades och nu, en månad senare, kan man konstatera att parterna står för långt ifrån varandra i förhandlingarna.

I ett pressmeddelande skriver Mimer att de vill höja hyran enligt ett förslag som är framräknat med hjälp av en modell som gemensamt tagits fram av organisationerna Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna.

– De flesta fastighetsägare i Sverige som använt den gemensamma modellen har kommit fram till att hyran bör höjas med cirka 10–12 procent för 2024. Vi kom fram till en likvärdig siffra men har lagt oss cirka trettio procent lägre med hänvisning till hyresgästintresset. Vi förstår att det finns en oro för hyreshöjningarna och vi vet att det är ett tufft läge, därför har vi yrkat 8,2 procent till Hyresgästföreningen i stället, säger Mikael Källqvist, vd på Mimer.

– Parterna har lyssnat på varandra. Vi kan se att Mimer har en hel del ekonomiska utmaningar men i slutändan måste vi ändå stå upp för hyresgästerna och många skulle helt enkelt inte klara av den höjning om 8,2 procent som bolaget vill ha, säger Johan Kretz, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen i Västmanland, i ett pressmeddelande signerat Hyresgästföreningen.

Eftersom parterna har olika syn på höjningen går man nu vidare och tar hjälp av Hyresmarknadskommittén där företrädare för Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen finns representerade. De bedömer båda sidor och ger förslag på ett resultat av förhandlingen.

– Vår önskan är alltid att kunna ge besked om hyreshöjningen till våra hyresgäster innan årsskiftet, så man kan planera sin ekonomi med hänsyn till den nya hyran. Nu kommer det troligen dra ut lite på tiden så mitt råd till hyresgästerna är att redan nu tänka på att det kan bli retroaktiv höjning från januari, säger Mikael Källqvist.

Powered by Labrador CMS