E-sport för alla. Marcus Strömberg säger att öppnandet av Västerås Esport är en dröm han haft i många år.
E-sport för alla. Marcus Strömberg säger att öppnandet av Västerås Esport är en dröm han haft i många år.

Här kan e-sportare spela tillsammans

På Traversgatan 17 på Erikslund ligger Västerås Esportförening i Bright Esports stora lokaler. Där finns träningsgrupper där man tillsammans spelar olika e-sportsspel och på köpet får en gemenskap som man inte får hemma framför datorn.

Publicerad Senast uppdaterad

Västerås Esportförening

Västerås Esportförening startades i juni 2023 av Marcus Strömberg och Emily Kandell Strömberg, grundarna av Bright Esports.

Föreningen är medlem i Riksidrottsförbundet och Svenska E-sportförbundet, vilket har betytt mycket för dess grundare.

Klubben bedriver träning i grupp för barn, ungdomar och vuxna mellan 8 och 28 år i spel som Fortnite, Rocket League, CS2, Valorant och League of Legends.

Föreningen har en egen inspelningsstudio för streaming och inspelning av egna videos, samt ett mindre gym för fysisk aktivitet mellan spelsessioner.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Marcus Strömberg, som sommaren 2019 startade Bright Esports tillsammans med sin fru Emily Kandell Strömberg, säger att det har betytt mycket för dem att de blev medlemmar i Riksidrottsförbundet i maj 2023, då Svenska E-sportförbundet röstades in som medlem.

– Det gjorde att vi startade Västerås Esportförening i juni 2023. Det här är en sport och för att orka spela en match i tre timmar så behöver också kroppen orka, så vi ser till att medlemmarna rör sig i pauser under träningspassen, säger Marcus Strömberg och fortsätter: 

– Vi har ett mindre gym i lokalen där de äldre ungdomarna får rörelse och de yngre ser vi till att de aktiverar sig mer lekfullt. Vi pratar mycket om rörelse, aktivering och pauser.

Västerås Esportförening bedriver alltså träning i grupp för barn, ungdomar och vuxna mellan 8 och 28 år i till exempel Fortnite, Rocket League, CS2, Valorant och Leauge of Legends.

– Vi har också en egen inspelningsstudio som man kan använda för att streama och spela in egna videos.

Social gemenskap

Gaming kan vara en rätt ensam sport.

– Många av våra medlemmar tränar inte någon annan idrott. Men här hos oss får de även det sociala. Det är en stor skillnad att vara här, mot att sitta hemma.

Syftet med klubben var att sammanföra de få proffsklubbar som finns med de e-sportare som aldrig får chansen att vara med i ett team.

– Just nu har vi fulla grupper så tyvärr kan vi inte ta emot fler just nu. Dels har vi inte tillräckligt med datorer, vilket är en stor kostnad, men vi saknar även ledare.

Han berättar att klubben är en dröm som gått i uppfyllelse.

– Det här har jag gått och funderat på i tjugo år, att kunna erbjuda e-sport i lagform, för alla!

Så anmäler man sig

Nästa termin startar vecka 3 och man kan lämna en intresseanmälan på www.vasterasesport.se.

Powered by Labrador CMS