
Här är årets bubblare – vinexpert Jenny Asplunds tips till nyårsafton
Ännu ett år har förflutit och ska snart läggas till handlingarna. Den 31 december infaller dagen då vi vanligtvis kröner det gångna året i sällskap med nära och kära.
Trots att höjda dieselpriser, ökade räntekostnader och en skenande inflation står i händelsernas centrum är det viktigt att stanna upp och även fröjdas över de glädjeämnen som livet bjuder in oss till.
Årets sista dag är ett ypperligt tillfälle att göra det på. Nyårsafton är tidpunkten som inte enbart associeras med finkläder, god mat och buller och bång i form av smällare och raketer.
Som kronan på verket är närvaron av mousserande drycker av alla dess slag. Drottningen bland dem alla är champagne, bubblorna från distriktet i norra Frankrike med samma namn som tillverkas genom den traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan. En butelj innehåller närmare 50 miljoner bubblor! Ingen dryck i världen är så mytomspunnen och omtalad som den och otaliga är de som får något visst i blicken och som börjar salivera likt Pavlos hundar bara ordet nämns. Kort och gott är det sällan tråkigt i en champagnes närhet.
Men självklart finns det även andra bubblande drycker att skåla in det nya året med. De vanligaste alternativen är prosecco, cava och crémant där de två sistnämnda dessutom tillverkas enligt samma metod som champagne. På senare år har även kvalitativa mousserande vin från Storbritannien seglat upp som en raket på bubbelhimlen.
Här kommer tipsen på pålitliga pavor som passar att inmundiga vid förminglet, till middagen eller under årets sista skälvande minuter. Gott nytt år!
