Stolt vinnare. När Västerås Tidning dyker upp på Keihan Darvishi arbete för att meddela att han tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Västeråsaren 2019 blir han smått chockad. ”Det hade jag aldrig, aldrig räknat med. Jag är så glad och hedrad”, säger pristagaren. Foto: Helena Andersson

Han är Västeråsaren 2019

Keihan ”Baklavageneralen” Darvishi har utsetts till Västeråsaren 2019. Västerås Tidning träffade en minst sagt chockad pristagare. – Det känns overkligt, det är en enormt stor titel och det hade jag aldrig, aldrig, räknat med!

  • Publicerad 16:00, 7 feb 2020

Jag ser inte mig själv som en förebild, jag vill ta mitt samhällsansvar bland annat för mina kommande barn.

I oktober 2019 bakades världens största baklava på Bäckby. Med sina 724 kilo utraderades det gamla världsrekordet med över 200 kilo.

Initiativtagare till baklavabaket var Keihan Darvishi som genom att baka tillsammans med Bäckbyborna ville ge området ett bättre rykte.

När Västerås Tidning dyker upp på Keihan Darvishi arbete för att meddela att han tilldelats den prestigefyllda utmärkselen Västeråsaren 2019 ser han först förvånad ut, sen lätt chockad.

– Det känns overkligt, det är en enormt stor titel och det hade jag aldrig, aldrig, räknat med!

Det hela startade med att han kallades för Baklavageneralen med syftet att han var som huvudpersonen i filmen Tårtgeneralen som ville göra Köping lite mindre tråkigt. Fast i Keihan Darvishi fall var tanken att göra synen på Bäckby bättre och ljusare.

– Det krävs att man är lite dum i huvudet, jag har fler idéer än hjärnceller, skrattar han. Jag såg filmen Tårtgeneralen och tänkte, varför kan inte jag göra något åt Bäckby?

Hans samhällsengagemang kommer från uppväxten. Han kom hit som åttaåring och det var svårt för familjen att komma in i samhället. Ett tag var Keihan Darvishi riktigt illa ute och hade långt gångna funderingar på att begå ett grövre brott. Men han kom på bättre tankar och valde istället en annan väg.

– Jag flydde inte till Sverige för att bli kriminell utan för att få ett bättre liv, en bättre framtid, säger han.

Om Bäckby säger han att det inte är fel på själva stadsdelen. Det är både de människor som bor där, och främst de som bor utanför stadsdelen, det hänger på.

– Många har aldrig varit här, de har bara läst och läst och det är inte hela sanningen. Kom hit och kolla själv. De här ungdomarna som hänger i centrum till exempel och som målas upp som monster, har ni ens pratat med dem? Säg hej, de kommer att bli glada, precis som du blir när du hör ett hej.

Samtidigt så säger han att ansvaret även ligger på Bäckbyborna.

– Problemet är att om man isolerar sig hemma och bara tittar på kurdiska tv-kanaler så är man psykiskt där, även om man fysiskt är här i Sverige.

Han fortsätter att säga att det inte är det materiella som behövs, det är integrering.

– Alla måste veta vad de svenska samhällsnormerna är. När jag kom till Sverige hade jag inte en aning. Mina föräldrar visste ingenting, min granne visste inget och som barn ville jag ha det som mina kompisar hade. Man behöver lära alla vad som krävs i det svenska samhället och samtidigt måste samhället förändras.

Att Keihan Darvishi brinner för samhällsförändringar och Bäckby är det ingen tvekan om och det är också en starkt bidragande orsak till varför han utsetts till Västeråsaren 2019.

– Jag måste få tacka alla omkring mig. Jag kunde aldrig tro att jag skulle vinna, jag är så glad och hedrad. Det har varit fantastiska kandidater till priset och jag beundrar dem alla en efter en.

– Jag ser inte mig själv som en förebild, jag vill ta mitt samhällsansvar bland annat för mina kommande barn. Det handlar om oss människor, avslutar Keihan Darvishi.

Här får motta utmärkelsen av Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg. Foto: Helena Andersson

Juryns motivering

2019 var på många sätt det goda insatsernas år i Västerås. När Musikhjälpen kom till stan ville alla vara med och bidra för den goda sakens skull. En som bidrog med något gott i dubbel bemärkelse var Keihan Darvishi. Han kom att bli Baklavageneralen med Västerås och övriga Sverige sedan han tillsammans med Bäckbybor och övriga västeråsare lyckades skapa världens största baklava. Det 724 kilo stora bakverket uppmärksammades i riksmedia och bidrog samtidigt till att sprida en annan, ljusare bild av Bäckby än den motsatta som alltför ofta nämns. För det på flera sätt välgörande initiativet är Keihan Darvishi en värdig pristagare av utmärkelsen Västeråsaren 2019”.

Världsrekordbaklavan på totalt 724 kilo. Foto: Helena Andersson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Jättearena skapas på Hotel Plaza

Unik satsning: ”Västerås blir en mötesstad att räkna med igen” I höstas väcktes mötesstaden Västerås till liv igen när nya ACC Meetings & Events presenterades. Nu är en stor och viktig del av nysatsningen i hamn. Från årsskiftet skapas en ny arena på Hotel Plaza...torsdag 16/12 9:00

Hon blir ny direktör för Comfort hotel: "Lite nervöst"

Nu är det klart – det blir Emma Keenan som tillträder som ny vd och hotelldirektör för Comfort Hotel Västerås. – Jag ser fram emot denna resa med mitt fantastiska team på Comfort Hotel Västerås. Sen...torsdag 2/12 16:58

Krönika: Säkerhet och synlighet på LinkedIn

LinkedIn är med sina 774 miljoner medlemmar det största nätverket som inriktar sig på användarnas professionella och yrkesmässiga digitala närvaro. Företagets vision är att skapa ekonomiska...tisdag 30/11 15:07

Krönika: Money talks i en allt mer komplex vardag

Hej företagare! Hinner du stanna upp och läsa en reflektion om din och de flesta entreprenörers vardag? Tiden rusar och världen snurrar på, eller hur? Och det är inte helt lätt att se en förändring...tisdag 30/11 15:04

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Nya Bistro Bruket bjuder på flera smakfulla nyheter

Skultuna Messingsbruks nya satsning: ”Besökarna ska få njuta” Å-Cafét har blivit Bistro Bruket. I dubbelt så stora lokaler men med samma fina utsikt. Skultuna Messingsbruks nya satsning har öppnat. – Vi har funderat länge på att bygga ut, säger platschefen...fredag 14/1 20:16

Restaurangen byter plats – men inte koncept: "Området växer"

Avslöjar: Siktar på två Streetfood-festivaler 2022 Nu är det klart att den populära restaurangen Mr Mango lämnar Saluhallen. Istället väljer de att satsa fullt ut på sin foodtruck och verksamheten i Sigurdsområdet. – Vi behövde fokusera på ett av...torsdag 9/12 20:10

Då öppnar Västerås Ölhall – blir kedjans största i landet

”Kommer att ha 30 kranar med hantverksöl” Det har varit på gång i snart två år. Nu är det klart att Västerås kommer att få en ölhall under nästa höst. Platsen: 2 Rum & Köks gamla lokaler vid Mimerporten på Stora gatan. – Ett perfekt läge för...fredag 3/12 19:16

Vin i Västerås gör efterlängtad comeback

Konserthuset ny skådeplats: Smaka på den här. Nästa helg är vin- och delikatessmässan Vin i Västerås tillbaka. I delvis ny tappning och på ny plats – men med samma arom. – Besökarna kommer att känna igen sig, säger Hanna...söndag 24/10 15:51

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING