Midsommarfirande. Lundby prästgård är en av flera platser runt om Västerås som firar sommarens ankomst.

GUIDEN: Det händer denna vecka i Västerås

Midsommaren står för dörren och det är givetvis denna veckas stora händelse. Här är ett axplock av allt som händer i Västerås under veckan.

Publicerad Senast uppdaterad

TISDAG 18 JUNI

Ny utställning

Plats: MC Collection och cykelmuseum, Tidö slott

Tid: 15.00, museet öppet 10.00–20.00 denna dag. Öppettider i sommar: tisdag-söndag 10-17 Vad: Nu öppnar en ny utställning på mc-museet om Sveriges idag globalt mest kända, kreativa och framgångsrika motorcykeldesigner, Ola Stenegärd. Utställningen följer hans resa genom åren, från den första hembyggda moppen, rotad i den svenska hojbyggarkulturen. Ola Stenegärd är på plats denna invigningsdag klockan 15.00. Det grillas viltkorv och hamburgare på stallbacken. Även kaféet är öppet med kaffe, kalla drycker, smörgåsar, glass mm.

I Stenstallet finns även Tidö Slott Cykelmuseum, en cykelhistorisk kavalkad från tidiga velocipeder av trä fram till moderna specialcyklar av plast och aluminium. Utställningen i Stenstallet är kul för alla, även för barn, bilister, cyklister, bussresenärer och vandrare utan mc-kort.

ONSDAG 19 JUNI

Motorträff 

Plats: Tidö Slott/Mc Collection

Tid: 16.00–20.00, till och med augusti

Vad: De populära motorträffarna på onsdagar fortsätter ute vid Tidö slott. Kom på din mc, moped, cykel eller i din sportbil, glidarbil, traktor eller vad som helst på hjul. Team Tidö ”Race4Health” ställer ut några av sina bilar i museet. Trampbilsgaraget är öppet för de minsta. Mer info kommer.

Teatersport

Plats: Folkparksscenen på Vallby Friluftsmuseum

Tid: 18.00–20.30

Vad: Teatersportmatch mellan Vallby Sommarnöje och Västerås Improvisationsteater. Teatersport är den mest kända och roliga improformen. Under en hisnande kväll möter två lag varandra i en kamp bestående av trams, lek och utmaningar. När kvällen är slut har ett vinnarlag utsetts med hjälp av er i publiken.

Stiglöpning för nybörjare

Plats: Orientalen, Önstavägen 1 (Västerås SOK:s klubbstuga)

Tid: 18.30

Vad: Löpgruppen Westeros Trail Running Society erbjuder nu alla nybörjare att prova på att springa stiglöpning. Kortare sträcka med guide.

TORSDAG 20 JUNI

Alice i Underlandet

Plats: Vallby folkparksscenen

Tid: 14.00–14.45, även lördag–söndag samma tid

Vad: En djärv och nyskapande tolkning av Lewis Carrolls klassiska saga Det blir en musikalisk och medryckande teaterföreställning som utspelar sig i en förtrollande ”steampunk-miljö”, i sommarsolen på Vallby Friluftsmuseums folkparksteaterscen. Bearbetat av: Johan Bark. På scen: Cecilia Säverman, Jakob Bladh, Annie Stark och Mervi Kitti Alm. Regi och scenografi: Johan Bark.

Skiljebo SK–Järfälla

Plats: Hamre 

Tid: 19.00

Vad: Fotboll, division 2, herrar

MIDSOMMARAFTON

Midsommarfirande på Vallby Friluftsmusem

Plats: Ängen vid Svartån

Tid: 12.00–15.00

Vad: Traditionellt firande med sommarvisor, folkdansuppvisning samt klassiska sång- och danslekar kring majstången. Program: 12.00 Freddy Amigo sjunger sommarvisor från när och fjärran vid torget. 13.30 Dans, sång och lek kring majstången med Västerås Folkdansgille. 14.15 Dansuppvisning med Västerås Folkdansgille. Systrarna på Gaggeska gården har öppet liksom Lanthandeln med försäljning av gammaldags karameller och det finns försäljning av brända mandlar. Observera att det är mycket begränsat antal parkeringsplatser vid museet, ta gärna buss eller cykel. Observera att midsommarfirandet har nya hålltider sedan 2022.

Lundby midsommarfirande

Plats: Lundby prästgård

Tid: 14.00–16.00. Därefter andakt med Svenska kyrkan

Vad: Sedan 1991, förutom under pandemiåren, har Lundby Hembygdsförening anordnat ett traditionellt midsommarfirande vid prästgården. Under midsommarfirandet finns det kaffe, hembakt fika och korv att köpa. Fritte från Bröderna Slut kommer att stå för musiken och det blir förstås dans runt stången. Barnen kan få åka en kortare tur i lövad skrinda och både barn och vuxna kan gå en tipspromenad. Besökare uppmanas att ta med sig egen filt eller fällstol till midsommarfirandet.

Midsommar Lillärad

Plats: Lillhärads kyrkby 2, kyrkparken

Tid: 14.00–16.00

Vad: Lantligt firande i Lillhärad där starten går klockan 14.00 med dans och lekar under ledning av Maritha. Ta med egen picknickkorg och ta en fika i gröngräset. Under dagen blir det godislotteri för barnen. Toaletter finns.

Midsommar på Rytternegården

Plats: Rytternegården

Tid: 14.00–16.00

Vad: Picknick, ringdans, lek och skoj för hela familjen. Vi börjar att klä midsommarstången kl. 13.00 och dansen startar ungefär 14.00. Du som vill vara med och klä stången – ta gärna med egenplockade blommor (björkris finns). Har du inte med egen picknickkorg finns det hembakat i kaféet. Som vanligt bjuder vi alla barn på saft och godispåsar. 

SÖNDAG 23 JUNI

Franke–Österåker

Plats: Råby IP

Tid: 13.00

Vad: Fotboll, division 2, herra

Powered by Labrador CMS