Mälarhamnars nya kund Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och ifrån Södertälje och Västerås med grön profil för tunga transporter.

Gröna transporter – från Polen till Mälarhamnarna

Mälarhamnar i Västerås och Köping samt Södertälje hamn har gjort klart med en ny kund som har en grön profil för tunga transporter från Polen.

Publicerad

Det är Wallenius och Greencarrier som står bakom det nystartade rederiet Lakeway Link. Det nya rederiet kommer att segla med egna fartyg under svensk flagg.

– Lakeway Link kommer att trafikera de polska städerna Gdynia och Gdansk till och ifrån Södertälje och Västerås. Fartygen är så kallade roro-fartyg med last som enkelt rullas på och av fartygen. Rederiet planerar för avgångar två gånger i veckan från Sverige respektive Polen med start till årsskiftet 2023/2024, skriver Mälarhamnar i ett pressmeddelande.

Välkomnande bidrag

Lakeway Link kommer att använda en typ av fartyg enligt måttet Mälarmax. Det möjliggör en sammankoppling av Östersjön med Mälaren och städer som Västerås. Fartygen kommer designas för att kunna hantera olika typer av last.

– Vi är stolta och glada över den satsning som Wallenius och Greencarrier nu gör. Det vi tillsammans erbjuder kommer att kunna förändra transportlandskapet. En betydande andel av lastbilstrafiken genom Skåne är på väg till eller från Stockholm/Mälardalen. Utöver hållbarhet och effektivitet kommer Lakeway Link att vara ett välkommet bidrag till ett slitet vägsystem, säger Carola Alzén, vd på Mälarhamnar i Västerås.

Konceptet kan även bidra till att minska bristen på lastbilschaufförer eftersom Lakeway Link kommer att erbjuda transport av trailrar utan dragbil.

Powered by Labrador CMS