Från skog till bord. Vildsvinsregistret gör att mer vildsvinskött går från skog till bord.

Fortsatt stort intresse för att jaga och sälja vildsvin

Över 2 000 jägare har anmält sig till vildsvinsjägarregistret som upprättades för mindre än ett år sedan.

Publicerad

Det var i november förra året som den föreskrift som möjliggör för jägare att jaga och sälja vildsvinskött direkt till konsument trädde i kraft.

För att få göra detta krävs viltundersökarutbildning och en särskild vildsvinsutbildning, samt att jägaren registrerar sig som vildsvinsjägare hos Länsstyrelsen.

På mindre än ett år har över 2 000 jägare anmält sig till vildsvinsjägarregistret.

Projektledare. Ulf Larsson är nationell projektledare för länsstyrelsernas uppdrag.

– Intresset att delta i kurserna är stort. Det faktum att kurser ges både fysiskt och digitalt, gör det enkelt för jägare att gå utbildningen, säger Ulf Larsson, nationell projektledare för länsstyrelsernas uppdrag.

Kostnadsfria tester

För att konsumenter ska känna sig trygga med att köttet är säkert att äta listar Livsmedelsverket godkända utbildare på sin hemsida. Registrerade jägare får också kostnadsfria tester av fällda vildsvin för trikin och cesium.

Webbplatsen vildsvinsportalen.se underlättar både jakt, vildsvinsförvaltning och för konsumenter att handla vildsvinskött. En annan möjlighet för jägare och konsumenter att handla med vildsvin erbjuds via landets många REKO-ringar.

– Att fler anmäler sig till vildsvinsjägarregistret och går kursen ser vi som väldigt positivt. Men för att de nya reglerna ska få full effekt krävs nu att fler jägare hittar sina nya kunder. Det skulle inte bara ge fler middagsbord svenskt vildsvinskött – utan också bidra till att hålla vildsvinsstammen i bättre balans, avslutar Ulf Larsson.

I nuläget finns 68 registrerade vildsvinsjägare i Västmanland.

Powered by Labrador CMS