Fondexpert. Maria Rengefors, fondchef på Nordea, besökte Västerås för att prata om fondsparande.

Fondchefen: Så lyckas du med ditt sparande

Sverige är ett av världens mest fondsparande land och statistik visar att mer än hälften av alla barn under 18 år redan har ett fondsparande. Men Västerås skiljer sig något från rikssnittet för hela landet.

Publicerad

I mitten av mars månad gick satsningen Nordea Summit Mälardalen av stapeln och storbanken Nordea sammanförde kunder och ledande företrädare för näringslivet. Fokuset var en hållbar utveckling av Mälardalen och under tre dagar i mars genomfördes närmare 50 evenemang såsom föreläsningar och träffar på sex orter.

En sen eftermiddag mötte vi upp Maria Rengefors, fondchef på Nordea, för att prata om fondsparande.

Hur ser fondsparandet ut i Västerås?

– När man ska titta på det behöver man jämföra med något och då kan vi göra det med snittet för hela Sverige. I Sverige är det 48 procent av alla svenskar som månadssparar i fonder, säger Maria Rengefors och fortsätter:

– I Västerås är den siffran 41 procent, så lite lägre än rikssnittet. Ser man däremot till hur mycket man sparar så är det ungefär samma.

Kan man dra någon slutsats av att det skiljer sig något?

– Nej, det skulle jag inte säga.

Kvinnor fondsparar generellt sett inte i samma utsträckning som män gör.

– Det genomsnittliga beloppet är generellt sett lägre och kvinnor sparar oftare i räntefonder och blandfonder som är fonder med lite lägre risk. Medan män i större utsträckning sparar i aktiefonder som har högre risk men även högre avkastning.

– Kvinnor vågar absolut ta risker men mönstret och tillvägagångssättet skiljer sig ofta något. Kvinnor har generellt sett mer frågor och behöver förstå lite mer på djupet innan man vågar ta en väl kalkylerad risk.

Hur påverkas fondsparandet av inflation och höga räntor?

– Vi kan se att det är en del breda fonder där många har sålt och där tror vi att det är för att man till stor del har använt de pengarna för att till exempel amortera på sina lån. Det kan ofta vara kunder som har sparat ganska länge och nog inte hade tänkt sig att det man sparat ihop skulle gå till det, utan till något roligare. Men nu blev det som det blev och då har man ändå byggt upp ett kapital över tid. Jag tycker att det visar hur otroligt viktigt det är att månadsspara.

Vad är dina bästa spartips?

– Börja nu, tiden är din bästa vän. Ju yngre man är när man börjar desto bättre. Sverige är världens mest fondsparande land, det gör att det finns ett enormt utbud och att det är svårt att veta vad man ska välja. Men det finns mycket information som hjälper dig. Beloppet behöver inte vara så stort, bara man börjar.

Powered by Labrador CMS