Tommie Fredriksson och Per Lundqvist från AME hjälper till på det blivande jultorget.
Tommie Fredriksson och Per Lundqvist från AME hjälper till på det blivande jultorget.

Flera lyckade samarbeten när julen tar plats på Stora torget i Västerås

Vinterbelysningen i centrala Västerås bidrar redan till en mysig känsla som nu toppas ytterligare när Stora torget blir till jultorget. På måndag klockan 17 är det invigning för jultorget.

Publicerad

– Vi vill skapa något fint på den här ytan som många kanske tycker är lite tråkig vintertid. Det kom ett förslag om att göra det till en minijulmarknad under december månad och det är det som håller på att ta form nu, berättar Maria Martinsson, vd på Västerås Citysamverkan, för Västerås tidning.

På torsdagsmorgonen transporterades det som tidigare i år användes som valstugor till Stora torget.

– Det kommer att vara åtta bodar, fyra på varje sida. Och sedan kärlekstunneln i mitten.

Kärlekstunneln är en 11 meter lång tunnel i formen av ett hjärta som kommer att lysa upp i vintermörkret.

Arbetet pågick under torsdagsmorgonen.
Arbetet pågick under torsdagsmorgonen.

– I bodarna kommer föreningar och verksamheter få möjligheten att sälja sina produkter. Vi lånar ut de här bodarna i ett samarbete med Västerås stad. Innan invigningen på måndag ska vi pynta dem med granris och belysning och sedan kommer det att säljas allt från godsaker till hantverk, allt som hör julen till fyller vi dem med, säger Maria Martinsson och fortsätter:

– Har man något man vill sälja får man gärna höra av sig till Västerås Citysamverkan.

Utöver kärlekstunneln och julbodarna kommer man att ställa i ordning ett litet barnland med en egen stuga för tomten.

– Det kommer att vara en liten stuga där tomten flyttar in och tar emot önskelistor. När han inte är på plats kan barnen lämna sina önskelistor i hans brevlåda. Vi kommer även att göra ett stort julvykort där man kan stoppa in sina ansikten och fota för att skicka en digital julhälsning till nära och kära.

Delaktiga i samarbetet är även Arbetsmarknadsenheten i Västerås kommun, AME. De har stått för byggnation och montering av julbodarna.

– Det här är jättebra naturligtvis. Det är ett bra samarbete vi har med dels Västerås Citysamverkan, men även med Edströmska och Hahrska gymnasiet. AME har ett utvecklingscentrum med arbetssökande som har varit med och förverkligat det här, samt gymnasieelever. På skolan är det mer övningar, men nu blir det mer verkligt och ett riktigt arbetstillfälle med ett slutresultat, säger Per Lundqvist på AME.

Gymnasieelever från Edströmska hjälpte till med transporten.
Gymnasieelever från Edströmska hjälpte till med transporten.

Klockan 17 på måndag kommer jultorget att invigas av kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S).

– Det kommer även att vara ett jultåg från Karlsgatan som åker runt i centrum där man kan lära sig mer om julens historia. Och så blir det sång och dans i kärlekstunneln. Detta är en del av vår utökade platssamverkan i vårt arbete med att utveckla bland annat norra delen av city för att göra Västerås City till en ännu mer trygg, trivsam och attraktiv plats, säger Maria Martinsson.

– Vi vill skapa en magisk julplats med ett innehåll som passar både barn vuxna och ungdomar. Vår kärlekstunnel önskar vi ska bli en riktig magnet för alla som vill ta julselfies och njuta av utbudet på och omkring vårt jultorg, avslutar hon.

Powered by Labrador CMS