Rikard Johansson är energikartläggare på Mälarenergi och arbetar normalt mot stora företagskunder. Inför Elens dag besökte han Västerås Stadsmissions Fredrik Thingberg, som verksamhetsansvarig på Matcentralen.
Rikard Johansson är energikartläggare på Mälarenergi och arbetar normalt mot stora företagskunder. Inför Elens dag besökte han Västerås Stadsmissions Fredrik Thingberg, som verksamhetsansvarig på Matcentralen.

Energikartläggare på Matcentralen vid Elens dag

Den 23 januari är det Elens dag, med anledning av detta fick Matcentralen besök av Mälarenergis energikartläggare.

Publicerad

I dag den 23 januari är det Elens dag, som i år har tema energieffektivisering.

Därför har Mälarenergi, som är huvudpartner till Västerås Stadsmission, besökt Matcentralen, där det finns flera kylar och frysar – och där ytterligare en stor kyl är på ingång, eftersom behoven har ökat och Matcentralen vill kunna hjälpa fler, skriver Mälarenergi i ett pressmeddelande.

Matcentralen är en del av Västerås Stadsmission. Här finns en butiksmiljö med lager, kylar och frysar fyllda av livsmedel som annars skulle ha slängts – livsmedel som, via Matcentralen, når människor i ekonomisk utsatthet. Under hösten har behoven ökat. I dag möter Matcentralen 200–250 hushåll varje vecka, varav många är barnfamiljer.

För att kunna hjälpa fler människor som inte har pengar till mat, behöver Matcentralen ytterligare en stor kyl. Inför Elens dag den 23 januari gjorde därför Mälarenergis energikartläggare Rikard Johansson ett besök hos Matcentralen för att kolla om verksamheten kan energieffektiviseras.

– I dag har Matcentralen tio mindre kylanläggningar, tre stycken större samt en stor kyl till som är på ingång, eftersom planen är att kunna ta emot ytterligare 100 hushåll varje vecka. Mälarenergi är huvudpartner till Västerås Stadsmission och har gedigna kunskaper om energieffektivisering. Det känns självklart bistå med det vi kan, så att den här viktiga verksamheten använder sina resurser så smart det bara går, säger Rikard Johansson, som normalt arbetar med energieffektivisering gentemot större företagskunder.

Inför 2023 har Mälarenergi skänkt 100 000 kronor till Matcentralen.

– Matcentralen kombinerar ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet och är en slags laddstation för den som hamnat i svårigheter. Här finns hjälp när energin och ekonomin är körda i botten och här finns kraft att komma vidare, säger Louise Anestad, kommunikationschef på Mälarenergi.

Powered by Labrador CMS