Många intryck. Den nya utställningen innefattar både syn och hörsel.

Deras nya konstprojekt ska beröra alla sinnen

Daniel Hellsten vill ge tillbaka till sin hemstad och lanserar därför det unika konceptet Lincs med kollegan Philip Kjellander.

Publicerad Senast uppdaterad

I vinter kan Västerås med omnejd bevittna en förhållandevis ny konstform som lyser upp i mörkret. Detta tack vare Västeråssonen Daniel Hellsten och Philip Kjellander som till vardags jobbar med företaget Westridge Design & Production.

– Vi producerar och hjälper till med större musikevenemang i vanliga fall, allt från planering av område till produktionsdesign, berättar Philip Kjellander under en pressträff på onsdagen.

I sitt nya projekt Lincs använder de sig av sina kunskaper för att skapa konst.

– Idag är vi här för att presentera en så kallad audiovisuell konstupplevelse som det är premiär för sent i höst.

LINCS är en förkortning för Lux, Industria, Natura, Current och Sapentia.

– Det i sin tur är latin för ljus, kunskap, natur, ström och visdom. Vi gör det här för alla invånare i Västerås med omnejd, men också för att lyfta Västerås som energicentrum i Sverige. Varje verk ska väcka tankar om energi, hur vi utvinner energi idag, hur vi kan ta hjälp av det vi vet idag och det vi kommer att veta i framtiden.

Och vad är då en audiovisuell konstupplevelse?

– Kortfattat använder vi ljus, ljud och övrig teknik för att beröra så många sinnen som möjligt hos människan för att kunna uppleva det som något större än en själv, förklarar Daniel Hellsten.

Förväntansfulla. Daniel Hellsten och Philip Kjellander ser fram emot den kommande hösten.

Både Daniel och Philip har arbetat runt om i världen inom underhållningsbranschen och sätter ett stort värde i att kunna erbjuda något på hemmaplan.

– Det vi gör är inspirerat från liknande evenemang runt om i världen men det är ganska unikt för Sverige att vi gör det här. Jag tycker att det är väldigt kul att vi gör det här i Västerås, jag känner att jag kan ge tillbaka något till min hemstad, säger Daniel.

Lincs kommer enligt den nuvarande planen att pågå mellan 26 oktober–1 december och innehålla sex stycken verk.

– Det kommer att vara sex stycken större audiovisuella upplevelser i Västerås, några i Västerås city men merparten kommer att vara här i gamla Linverket på Kopparlunden. Linverket som lokal är superinspirerande för oss för det är en rough och industriell lokal som passar perfekt för det här projektet. Vi är otroligt tacksamma för att Riksbyggen låter oss hyra den.

För att alla ska kunna njuta av upplevelsen kommer den att vara helt gratis att besöka.

– Hösten och vintern är en otroligt mörk period i Sverige och det behöver finnas något att göra istället för att sitta inne och vänta ut vintern.

Det är Riksbyggen som hyr ut den stora industrifastigheten som byggdes på 1950-talet. Tidigare har bland annat Smash Into Pieces hyrt lokalen för att spela in en musikvideo.

– Det här är det hittills största projektet och det känns jättekul i egenskap av hyresvärd, säger Riksbyggen.

Mer information om den kommande utställningen kommer att publiceras löpande på lincs.art hemsida och sociala medier.

– Vi ämnar att det ska vara ett återkommande projekt i Västerås, något man ser fram emot i mörkret, avslutar Daniel Hellsten och Philip Kjellander.

Powered by Labrador CMS