Den 23 juni blev en ordningsvakt skjuten på Drottninggatan. Foto: Jonas Edberg

"Den här typen av utredningar kräver mycket resurser"

I år har sex personer skjutits i olika fall runtom i Västerås. Sedan 23 juni har fem av dessa skjutningar ägt rum. Polisen arbetar hårt med att utreda brotten och förhindra fler skjutningar. – I fem av årets skjutningar misstänker vi att personerna har någon typ av samröre med kriminella. Det är en farlig miljö att befinna sig i och det visar inte minst den senaste tidens händelser, säger Kristina Holgersson, lokalpolisområdeschef i Västerås, i ett uttalande som lagts ut på polisens hemsida under fredagen.

  • Publicerad 16:07, 9 aug 2019

– Vi har ett fall där vi misstänker att personen blev skjuten med anledning av sin tjänsteutövning som ordningsvakt. Jag ser det som extremt allvarligt när man attackerar någon vars uppgift är att värna om rättssamhället, betonar Kristina Holgersson.

Polisen har arbetat med att kartlägga kriminella individer i Västerås, ett arbete som bland annat har lett till att brott uppdagats och flera personer frihetsberövats.

– Vi tycker att vi har en god överblick över vilka personer som befinner sig i den kriminella miljön och kan utföra den här typen av grova brott. Flera av dessa personer som tillhör samma gruppering är nu misstänka för grova brott och en del av dem sitter häktade.

– Att flera personer sitter frihetsberövade kan ha bidragit till att det är skakigt i den kriminella miljön. Exempelvis kan polisens beslag av pengar göra att en person blir skyldig kriminella pengar, det kan leda till att personen utsätts för någon form av våldsbrott. Andra motiv kan vara personliga konflikter eller att man vill visa vem som bestämmer. Därför finns det just nu en förhöjd risk för skjutningar som vi måste arbeta mot, säger Kristina Holgersson.

Trots att polisen upplever att de har en god överblick över den kriminella miljön, sitter endast en person anhållen för skjutningarna som har inträffat i år.

– Generellt sett är brott i den kriminella miljön svårare att utreda med anledning av att målsäganden mer sällan vill medverka eller ger oss väldigt lite information. Då är vi beroende av vittnesuppgifter eller annan information som kan leda utredningarna framåt, säger Kristina Holgersson.

De senaste skjutningarna som har skett under en kort tidsperiod i Västerås kräver en större mängd resurser.

– Den här typen av utredningar kräver mycket resurser samtidigt som vi har många andra viktiga brott att utreda. Både polisområdet och regionen har hjälpt till med resurser, men de har också ett ansträngt läge med flera grova brott.

– Vi gör det bästa vi kan för att utreda den här typen av allvarliga brott och genomför alltid en mängd utredningsåtgärder. Målet är att lagföra den eller de som har begått brott, men når vi inte hela vägen fram kan mycket av informationen ändå användas i vårt underrättelsebaserade arbete, säger Kristina Holgersson.

För att få stopp på skjutningarna i Västerås måste polisen samverka med andra aktörer.

– Enbart polisens insatser är inte lösningen på problemet. Vi måste samverka med myndigheter, politiker och lokalsamhället för att minska antalet grova brott. En åtgärd är att vi tillsammans fångar upp unga individer som är på väg in i kriminalitet, avslutar Kristina Holgersson.

Sex fall av skjutningar 2019

30 april: Man skjuten i underkroppen när han befann på en bilverkstad på Ånghammargatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

23 juni: Man skjuten i överkroppen när han befann sig utomhus på Drottninggatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

25 juni: Man skjuten i underkroppen när han befann sig i en bil på Anemonvägen i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

12 juli: Man skjuten i underkroppen när han besöker en spelbutik i Vallby Centrum. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

6 augusti: Man skjuten i underkoppen när han befann sig på Benvägen i Västerås. Förundersökning gällande synnerligen grov misshandel pågår. En man anhållen.

7 augusti: Man skjuten i under- och överkroppen när han befann sig utomhus på Kuskgatan i Västerås. Förundersökning gällande försök till mord pågår. Ingen frihetsberövad.

Har du information om någon av händelserna? En uppgift som du bedömer som ointressant kan för utredningen vara värdefull och polisen är högst angelägna om att få in all typ av information. Tips och iakttagelser lämnas via 114 14 eller www.polisen.se.

Polisen på plats vid Kuskgatan efter skjutningen i veckan där en man blev allvarligt skadad. Foto: Jonas Edberg

En man i 20-årsåldern har gripits, misstänkt för skottlossningen på Bjurhovda i veckan. Foto: Pelle Sundvall

Den 25 juni sköts en man i underkroppen när han befann sig i en bil på Anemonvägen.

Den 30 april blev en man i 45-årsåldern skjuten vid en verkstad på Ånghammargatan i Västerås. Foto: Jonas Edberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING