Vacker löpning. Natursköna Ängsö trail run ökar i både deltagarantal och status i år. Tredje upplagan avgörs på lördag. Foto: Westeros trail running society

Deltagarrekord för Ängsö trail run på lördag

Fler än någonsin kommer att stå på startlinjen när den tredje upplagan av Ängsö trail run avgörs på lördag. Över 800 är anmälda till det populära loppet. – En stor anledning är den fantastiska miljö som erbjuds ute på Ängsö, löparna trivs verkligen här, säger Martin Larsson från arrangören Westeros trail running society.

  • Publicerad 14:30, 9 sep 2019

Intresset för traillöpning växer stadigt i Sverige.

Det är Ängsö trail run inte minst ett kvitto på.

När startskottet – bokstavligen – ljuder på lördag är det med rekordmånga deltagare på startlinjen över de fyra distanserna, kryddat md barnens slottssprint.

– Ja, det blir nytt deltagarrekord igen. Vi har försökt öka lite försiktigt för varje år, så att det fortfarande blir en bra upplevelse för deltagarna, säger Martin Larsson.

Han berättar att det nu (läs: måndag) är över 800 löpare anmälda.

– Jättekul. Jag skulle tippa på att vi blir närmare 900 med tanke på att det är anmälan på plats till Barnens slottssprint.

Går det fortfarande att anmäla sig?

– Ja, det finns några få platser kvar i varje klass för den som är sugen. Men vi börjar nå taket som vi har satt i varje klass.

Nytt för i år är att Ängsö trail run tillsammans med 14 andra traillopp runt om i Sverige ingår i en ny tour, Trailrunning Sweden Store Trailtour.

Det är Trailrunning Sweden – mötesplatsen för traillöpare – som ligger bakom idén.

– Ett erkännande och en kvalitetsstämpel för loppet givetvis, säger Martin Larsson.

Det är den näst längsta distansen, 25 km, som ingår i touren.

Det är också den och 12 km-slingan som lockat flest deltagare i år.

– Säkert till viss del tack vare tour-statusen.

Bland annat kommer totala tourtvåan i herrklassen, Fredrik Bakkman, till start.

– Det kommer att gå undan och det blir med all sannolikhet nytt banrekord, siar Larsson.

Många västeråsare kommer av naturligt geografiska skäl till start, men intresset breder ut sig alltmer över landet.

– Vi har deltagare från 100 orter i år, jättekul.

Det ligger en hel del jobb bakom för att locka massorna också. Westeros trail running society jobbar hela tiden med att föröka utveckla banorna för att göra upplevelsen så bra och varierad som möjligt för deltagarna.

– Varje år kikar vi på vad som går att förbättra och göra om. Det är kul om banorna inte är identiska varje år så att deltagarna kan få uppleva olika delar av denna fantastiska ö.

De tycker sig fått till än bättre varianter i år och Martin Larsson vill särskilt lyfta fram den kortaste sträckan.

– De som springer 6 km-banan kommer att få en positiv överraskning. Det är en otroligt vacker bana. Hela vår ambition med Ängsö trail run är att alla ska få en fin natur- och trailupplevelse.

Varför tror du att Ängsö trail run ökar i popularitet för varje år?

– Främst tror jag att det är Ängsö som plats som lockar. Många som varit med tidigare och sprungit kommer tillbaka. Det är en fantastisk miljö att vistas i. Det är en häftig kombination med allt vatten runt omkring, ängar och olika typer av skog. Jag tror att utmaningen med loppet i sig ihop med miljön är tilltalande.

Det brukar även vara många åskådare på plats ute på Ängsö under dagen för att heja fram deltagarna.

– Många kör picnic-varianten och traskar ut i området och tittar.

I år för att se ett rekordstort antal löpare – och dessutom några av Sveriges främsta.

Ängsö trail run

Vad: Tredje upplagan av Ängsö trail run

När: Lördag 14 september. Starttider: 9.00: 50 km. 12.00: 25 km (ingår i Trailrunning Sweden Store Trailtour). 14.00: 12 km. 14.30: 6 km. 16.00: Barnens slottssprint (anmälan på plats).

Arrangör: Westeros Trail Running Society tillsammans med Westmannastiftelsen.

Transport: Bussar från Västerås centralstation till startområdet vid Ängsö slott.

Anmälan och mer info: www.angsotrailrun.se

Startskott för en Sverigetour. Karolinerna kommer tillbaka i år igen för att ”skjuta igång” de olika loppen som ingår i Ängsö trail run. Foto: Johan Larsson/Westeros trail running society

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING