Tasse och Kattiz bjuder in till årets Barnfestival.

Dags för barnens stora fest – med ännu fler aktiviteter

Det börjar dra ihop sig till den populära Barnfestivalen, många barns favorithändelse och en stor folkfest. Den 20 maj från klockan 10 till 16 kan barn få ta del av mängder av aktiviteter i hela city.

Publicerad

Jonas Edberg, chefredaktör för Västerås Tidning och årets festivalgeneral, berättar att festivalen är större än någonsin.

– Det blir en storslagen festival i år med mängder av aktiviteter och en hel del nyheter för alla barn.

Under dagen fylls Västerås city av aktiviteter på en mängd olika platser som till exempel Vasaparken, Stora torget, domkyrkan, biblioteket och så finns Karlsgatan 2 med och har ett fullspäckat program. Dessutom kommer det även finnas aktiviteter i Culturen och Växhuset under festivalen.

En av årets nyheter är att även Stadsparken kommer att vara en del av festivalen.

– Där har vi försökt att skapa en teater- och kulturpark. Den är inte så stor i år, men både Västmanlands teater och Vallby sommarnöje kommer att delta. Där kommer det även att ske några överraskningar under dagen.

Barnens bondgård

Vidare berättar Jonas att ytterligare något nytt för i år är Barnens bondgård som kommer att finnas i Vasaparken bakom konserthuset.

– Där kommer det till exempel att finnas ponnyridning. LRF kommer att berätta om livet som lantbrukare och dessutom kommer Stall Klockartorp att ta med sig käpphästar för hästhoppning, några tramptraktorer och inte minst lite djur för barnen att klappa. Och som vanligt så kommer barnen att kunna få en fin ansiktsmålning på flera olika platser i parken.

Bakom konstmuseet är fokus helt på lek och rörelse med hoppborgar, pass med rörelselek med Friskis och Svettis och så kommer Jump finnas där med en bana.

Det kommer även att finnas uppmärkta picnic-fält i parken.

– Där kan man få en lugn stund mitt i all liv och rörelse. Så om man inte kan besöka på någon av citys restauranger – ta med en filt och något gott att äta till hela familjen.

Barnfestivalen lockar årligen tusentals besökare till hela Västerås city.

På stora torget kommer det att finnas stora fordon som buss, sopbil, polisbil, brandbil och biblioteksbussen.

– Kliv in och kläm och känn och provsitt i något av de uppställda fordonen, det brukar vara uppskattat av barnen och där kommer det att vara mycket liv och rörelse, säger Jonas.

Han säger att kraften att göra saker gemensamt när man inte har det kommersiella i fokus är enorm.

– Den mängd av medverkande föreningar, organisationer och företag gör mig nästan rörd. Det finns så mycket hjärta här i Västerås.

Låt barnen höras

Barnfestivalen kommer som vanligt att starta med en invigningsparad där barnen till hundra procent sätts i fokus.

Temat för paraden kommer att vara ”Låt barnen höras”.

– Paraden går ut på att hela samhället ska lyssna på barnens rättigheter och deras vilja. Och för att barnen verkligen ska höras så uppmanar vi alla barn att ta med sig något som låter. Förutom att klä ut sig får man gärna ta med sig trumpeter, trummor eller kastrullock, allt som hörs.

Avslutningsvis hälsar Jonas att alla barn och vuxna är välkomna ned till en förhoppningsvis solig sommardag i city späckad med saker att se och göra.



Powered by Labrador CMS