Ny uppgift. Ingela Isaksson och hennes kollegor ska väcka nytt liv i Botaniska trädgården.

Blomstrande framtid väntar för den historiska trädgården

Botaniska trädgården mellan biblioteket och Rudbeckianska gymnasiet har anor sedan 1620-talet och nu ska den renoveras för framtiden.

Publicerad

Renovering av Botaniska trädgården i Västerås

  • Botaniska trädgården i Västerås ska renoveras med start sommaren/hösten 2024, med målet att skapa en pedagogisk och attraktiv park med förnyade växter och belysning.
  • Tekniska nämnden i Västerås har avsatt 2,5 miljoner kronor för renoveringen, som även syftar till att öka tryggheten i trädgården genom höjd skötselnivå och förbättrad belysning.

Den här faktarutan har skapats av Labrador AI och korrekturläst av en journalist.

Det finns belägg för att det redan år 1545 fanns en kålgård söder om domkyrkan och klart är att den botaniska trädgården anlades på 1620-talet av biskop Johannes Rudbeckius som skolträdgård till Rudbeckianska gymnasiet.

Under historiens gång har trädgården skötts omväxlande av kyrkan, gymnasiet och staden. Den senaste förändringen genomfördes på 1950-talet när stadsbiblioteket byggdes. Då under regi av dåvarande stadsträdgårdsmästare Ingmar Blomquist och stadsarkitekt Sven Ahlbom.

Nu, drygt 70 år senare har Ingela Isaksson, stadsträdgårdsmästare vid Västerås stad, fått i uppgift att blåsa nytt liv i den historiska trädgården. Detta efter att tekniska nämnden tagit ett inriktningsbeslut som innebär att Botaniska trädgården ska få en tydlig pedagogisk inriktning och renoveras.

Vad innebär den pedagogiska inriktningen i det här sammanhanget?

– Det innebär att vi kommer att tydliggöra lite mer vad de olika rabatterna innehåller, till exempel med hjälp av QR-koder och fler skyltar så att det blir mer informativt, berättar Ingela Isaksson för Västerås Tidning.

Det finns 2,5 miljoner kronor avsatt i tekniska nämndens investeringsbudget för 2024 för att renovera Botaniska trädgården. 

– Det är viktigt att vi genomför renoveringen på ett sådant sätt att vi kan sköta trädgården och upprätthålla dess kvaliteter även på lång sikt. Inriktningsbeslutet som tekniska nämnden nu har tagit ger oss ett riktmärke för vad det är för trädgård vi ska skapa, säger Ingela Isaksson.

Renoveringen startar i sommar

Nu startar arbetet med att planera renoveringen, ta fram ritningar för nya växter och ny belysning. När det gäller växterna så är det främst de fleråriga växterna i rabatterna som kommer att bytas ut.

Det är viktigt att vi genomför renoveringen på ett sådant sätt att vi kan sköta trädgården och upprätthålla dess kvaliteter även på lång sikt

Planen är att renoveringen ska börja sommaren/hösten 2024 och vara klar under våren 2025.

– Vi vill skapa en rofylld och attraktiv park för alla västeråsare, med stor blomsterprakt, där konstverk och vatten bidrar till helhetsupplevelsen. Genom att fler västeråsare söker sig till parken för möten och picknick är min förhoppning att parken också kommer att upplevas tryggare än idag, säger Lars Nordin (V), ordförande i tekniska nämnden.

Just tryggheten i trädgården har varit och är en fråga som väcker mycket känslor och flera läsare har rapporterat om knarkhandel, bråk och allmänt stök på platsen.

– I och med att man höjer skötselnivån så kommer det att vara mer personal här, visserligen inte dygnet runt och alla dagar i veckan, men vi hoppas och tror att mer rörelse här kommer att leda till en minskad otrygghet. I uppdraget ingår också att se över belysningen vilket kan öka tryggheten ytterligare, säger Ingela Isaksson.

Hur känns det att ta sig an den här uppgiften?

– Det känns roligt. Det är en plats som engagerar västeråsarna och att få göra det fint för stadens invånare känns positivt.

Powered by Labrador CMS