Besöksrekord under superveckan i Västerås

Den gångna veckan går till historien som den största evenemangsveckan någonsin i Västerås då SM-veckan och Västerås Cityfestival genomfördes samtidigt vilket resulterade i ett rungande besöksrekord.

Publicerad Senast uppdaterad

Vecka 26 slog alla tiders besöksrekord i city och enbart Västerås Cityfestival har återigen slagit besöksrekord med drygt 375 122 besök från torsdag till lördag. En ökning med 7 procent jämfört med förra året, enligt siffror från Västerås Citysamverkan. Detta trots det kraftiga regnvädret som drabbade staden under fredag kväll, skriver Västerås stad i ett pressmeddelande.

SM-veckan har även lockat ett stort medialt fokus på Västerås när 28 idrotter gjorde upp om 147 medaljer på sju olika arenor runt om i staden.

SVT har sänt drygt 55 timmar tv från de olika tävlingarna med en räckvidd på 2 859 000 människor och besökarna på plats har varit många. En sammanställning från Upplevelseinstitutet kring besöksantal och turistekonomiska effekter efter SM-veckan kommer i september men känslan efter evenemanget är bara positiv.

– Västerås stad vill rikta ett stort tack till alla besökare, arrangörsföreningar, deltagare och samarbetspartners som gjort SM-veckan och Västerås Cityfestival till en sådan succé. Det här är en stor och viktig satsning som Västerås stad har gjort för ett händelserikt och mer attraktivt Västerås, säger Staffan Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

– Vi har fått många lovord från både Riksidrottsförbundet och SVT men också från många besökare. Det blev den folkfest vi önskade, säger Alf Westerdahl, lokal projektledare för SM-veckan och evenemangschef på Visit Västerås, Västerås stad.

Han fortsätter: 

– Vi är oerhört glada över rekordsiffrorna och supernöjda med årets festival. Det har varit en utmaning att arrangera två så stora evenemang som SM-veckan och Västerås Cityfestival samtidigt, men allt har gått otroligt bra och västeråsarna har verkligen slutit upp och besökt både festivalen och SM-veckan på ett helt fantastiskt sätt.

Evenemangen har även varit en stor framgång för lokala idrottsföreningar:

– Jag ser en otrolig stolthet hos både föreningar och förbund att få visa upp sin idrott på hemmaplan och i SVT. Att få uppleva den glädje som fanns hos de tusentals barn som testade idrotter på vårt stora Prova på-område gör mig varm i hjärtat och inger hopp för hela idrottsrörelsen. Nu hoppas vi på många nya medlemmar till föreningarna i Västerås och länet, säger Maria Engelfeldt, verksamhetschef för idrott och friluftsliv, Västerås stad.

Västerås Citysamverkan kan glatt konstatera att det tidigare besöksrekordet från 2019 när Musikhjälpen gästade Västerås överträffades av ”superveckan”.

– Vecka 26 blev en supervecka genom alla tider för city. Våra siffror visar att under hela vecka 26 hade vi totalt 523 539 besök i city. Extra glädjande är att denna vecka med råge slog vårt tidigare rekord från 2019 då Musikhjälpen gästade Västerås. Årets vecka 26 slog rekordåret 2019 med +8,3 procent. Det här visar hur viktigt evenemang är för vår stadskärna, säger Maria Martinsson, vd Västerås Citysamverkan.

Sofie Lidholm, utvecklingschef på Visit Västerås, Västerås stad tillägger:

– Evenemang av den här storleken ger positiva effekter för näringslivet i hela staden och länet. Att SM-veckan pågick samtidigt som Västerås Cityfestival har bidragit till att fler besökare från andra orter har besökt festivalen. När vi tittar på gästnattsbeläggningen kan vi se att vi haft en stor efterfrågan på hotellen. Högst notering nådde vi på fredagen med 97 procents beläggning. Under veckan ökade även omsättningen per tillgängligt rum (RevPar) med 42 procent jämfört med samma period förra året, vilket är otroligt positivt.

Powered by Labrador CMS