Julinsamling. Amanda Gahm från Lokala Hjälpen och Rickard Salzmann, Västerås stadsmission, vid förra årets utdelning av julkassar från ICA Kvantum.

Årets stora julinsamling inledd: "Allt stöd stannar i Västerås"

Nu är det snart dags för julen – glädjens högtid, men inte för alla. Enligt Rädda Barnens senaste Barnfattigdomsrapport från 2021 levde runt 4 000 barn i Västerås i familjer där någon kan behöva somna hungrig!

Publicerad

Lokala Hjälpens julinsamling

  • Riktar sig mot ekonomiskt utsatta i Västerås
  • Samarbete med Västerås stadsmission och andra organisationer
  • Inga inslagna julklappar, endast monetära donationer
  • Donationer går till matkassar, presentkort och julgåvor

För fjärde året i rad är det nu dags för Lokala Hjälpens julinsamling vars huvudsakliga målgrupp är ekonomiskt utsatta västeråsare, där barnfamiljer och ofrivilligt ensamma äldre står i fokus.

Många vill hjälpa till och Lokala Hjälpens julinsamling, som sker tillsammans med Västerås stadsmission och andra både små och stora organisationer, har tidigare år överträffat alla förväntningar.

Tyvärr kan man inte ta emot gåvor som inslagna julklappar, även om många givare tycker att det är trevligt. Det enda sätt man kan stödja Lokala Hjälpens julinsamling på är att skänka pengar som går till inköp av matkassar, presentkort och julgåvor.

– Av olika praktiska anledningar kan organisationer inte ta emot inslagna paket. Dels beroende på rådande säkerhetsaspekter, där alla paket måste öppnas för att säkerställa innehållet. Och dels på grund av mottagarnas integritet och valfrihet, säger Amanda Gahm, eventansvarig på Lokala Hjälpen, och fortsätter:

– Det är svårt att till exempel veta vad en flicka på 11 år skulle uppskatta, är det en pärlplatta, eller kanske ett läppglans? Dessutom gynnar vi den lokala handeln genom att alla inköp görs i lokala butiker.

Insamlingens styrkor och några av anledningarna att det år efter år slagits rekord i insamlade kronor beror på fler viktiga faktorer

– Insamlingen har fått en enorm spridning och att antalet engagemang, inte minst bland företag, är många. Men mest tror vi att det beror på att vi är extremt tydliga med vad givarnas pengar går till, att varenda krona till 100 procent kommer fram och att allt stöd stannar i Västerås, säger Gia Stockhaus, Lokala Hjälpens vd.

Julinsamlingen är en av de aktiviteter som Lokala Hjälpen står bakom där man stöttar och samverkar med en rad organisationer som jobbar för att göra Västerås till en bättre plats för den som lever i utsatthet.

Ett exempel är Västerås stadsmission som den 19 december, för femte året i rad, kommer att dela ut matkassar till 100 ekonomiskt utsatta barnfamiljer. Det här görs tillsammans med och på initiativ av Ica Kvantum, som fyller cirka 400 kassar med mat som donerats av deras leverantörer. 

– Tack vare julinsamlingen har vi möjlighet att addera presentkort i de här matkassarna som de vuxna kan använda för att köpa julklappar till sina barn, vilket många annars inte kan, avslutar Rickard Salzmann, insamlings- och kommunikationschef, på Västerås stadsmission. 

De pengar som eventuellt blir över efter alla julaktiviteter, går till fortsatt stöd till den utsatta målgruppen. Till exempel via Stadsmissionens Matcentral som ger matstöd till uppemot 250 hushåll varje vecka.

Helena Andersson

021-30 46 00 helena.andersson@vasterastidning.se

Powered by Labrador CMS