Samling kring Ruth Randall Edströms porträtt. Fr v: Axel Hambraeus (barnbarnsson till Ruth), Birgitta Hambraeus (dotterdotter till Ruth), Dennis Helfridsson (landschef för ABB Sverige), Eva Halldén (också porträtterad), Katherine Larsson (dotter till Lizzi Nordberg), Lotta Strid (dotter till Lizzi Nordberg) och Marja Widell (också porträtterad).

ABB uppmärksammar betydelsefulla kvinnor

I veckan avtäcktes fem nya porträtt i Board Room på ABB:s huvudkontor i Västerås.

Publicerad

Aseas huvudkontor Ottar på Kopparbergsvägen i Västerås invigdes år 1919 och var under många år den största privatägda kontorsbyggnaden i Sverige. En trappa upp ligger direktionsvåningen som numera är mötescenter där ABB tar emot kunder och besökare med det ärevördiga stora styrelserummet, Board room, i mitten. Där hänger porträttmålningar och fotografier på Aseas och ABB:s samtliga vd:ar och styrelseordföranden, samtliga män – men inte nu längre, skriver ABB i ett pressmeddelande.

ABB väljer att uppmärksamma fler betydelsefulla personer från ABB:s och Aseas historia genom att hänga upp fem nya porträtt i styrelserummet. Det handlar om:

Ruth Randall Edström 1867-1944
: Ruth Randall Edström kom genom sitt giftermål med J. Sigfrid Edström att bli en känd Västeråsprofil, en position hon använde för att engagera sig för Aseas anställda samt behövande barn och kvinnor i Västerås.

Lizzi Nordberg 1918-2000: 
Lizzi Nordberg arbetade under fyra år som linderska i Mimerverkstaden. På bilden från 1938 lindar hon en stator till en elmotor. Lizzi representerar alla medarbetare i produktion som genom åren bidragit till Aseas framgångar.

Peggy Bruzelius Verksam 1979-1997
: Peggy Bruzelius, framträdande civilekonom, var mellan 1991 och 1997 verkställande direktör i internbanken ABB Financial Services AB, ett dotterbolag till ABB. Peggy satt i svenska ABB:s ledningsgrupp 1991-1997.

Eva Halldén Verksam 1982-2002: Eva Halldén började som utvecklingsingenjör på Reaktordivisionen på Asea Atom som byggde kärnkraftverk i Sverige. Hon avslutade sin tid på ABB som chef för Bränsledivisionen.

Marja Widell Verksam 1960-2002:
 Marja Widell var Aseas första miljöchef och banade vägen för miljöarbete i en tid när det ännu inte var självklar praxis i företagsstrategier.

– Vi uppmärksammar fem kvinnor som betytt mycket för vårt företag. Porträtten representerar medarbetare som bidragit till ABB:s framgångar genom åren, men som inte synts i samma omfattning som vd:ar och ordföranden. Vi vill fortsätta inspirera unga kvinnor och män att söka sig till industrin, och då är det viktigt med förebilder och att förebilderna kan ha olika bakgrund och erfarenheter, säger Dennis Helfridsson, landschef för ABB Sverige.

Västerås stadsdirektör Helene Öhrling, ordförande i Ruth Randall Edströms stiftelse, berättade om stiftelsen.

En ceremoni hölls torsdag den 16 mars då de nya porträtten avtäcktes. Inbjudna var såväl huvudpersonerna som deras släktingar. Västerås stadsdirektör Helene Öhrling, ordförande i Ruth Randall Edströms stiftelse, var med och berättade om stiftelsen.

Porträtten avtäcktes av Caroline Karlsson, kommunikationschef för ABB Sverige, som berättade om de fem olika personerna. Dessutom gav journalisten och författaren Anders Lif en presentation av Ottarkontorets långa historia och dess direktionsvåning. Närvarande från ABB Sverige var bland andra landschef Dennis Helfridsson, hållbarhetschef Lena Westerholm, public affairs-ansvarig Ingrid Sefastsson, fastighetschef Lars Åkerstedt och forskningschef Mikael Dahlgren.

– Det var trevligt att få vara med på den här tillställningen och ta del av historierna om människorna och tiden på Asea och ABB. Jag var själv med och drev resan från miljörevision till hållbar utveckling. Dessutom var jag med och anställde Lena Westerholm som medarbetare på Corporate Researchs miljöavdelning, säger Marja Widell, pensionär som har ägnat ett helt arbetsliv åt miljöfrågor.

Efter avtäckningen av porträtten blev det lunch på Villa Asea för samtliga deltagare.

Powered by Labrador CMS