Den 65 000 kvadratmeter stora anläggningen ska ersätta alla befintliga anläggningar och samla automatiserad tillverkning, FoU, kundupplevelsecenter och utbildningscenter under ett tak.

ABB miljardsatsar i Västerås – bygger robotfabrik på Finnslätten

”Vår nya, hållbara anläggning i Sverige kommer att ligga där allt en gång började för ABB Robotics globala innovation, som startade med ABB:s utveckling av världens första kommersiella helelektriska robot för nästan 50 år sedan”

Publicerad Senast uppdaterad

ABB planerar att bygga ett toppmodernt campus på Finnslätten i Västerås, det avslöjades under en pressträff på onsdagsmorgonen.

Den 65 000 kvadratmeter stora anläggningen ska ersätta alla befintliga anläggningar och samla automatiserad tillverkning, FoU, kundupplevelsecenter och utbildningscenter under ett tak, för att utveckla framtidens teknologi.

”ABB:s investering i ett Robotics Campus i Västerås kommer att stärka ABB:s globala ledarskap inom robotik och automation. Med anläggningen utökar ABB produktionskapaciteten med 50 procent och stärker sin förmåga att leverera produkter till den europeiska marknaden, som förväntas växa med sju procent CAGR till och med 2027. När campuset är färdigbyggt kommer ABB att ha investerat 450 miljoner dollar i sina tre robotikanläggningar sedan 2018, vilka även inkluderar megafabriken i Shanghai som levererar till kunder i Asien och anläggningen i Auburn Hills som stöttar Nord- och Sydamerika.”, skriver ABB i ett pressmeddelande.

Investeringen i Västerås ligger på 280 miljoner dollar, vilket är 3,1 miljarder svenska kronor.

Som en del av företagets produktionsstrategi "local for local" kommer campuset att fungera som nav för ABB Robotics erbjudande i Europa och förse kunder med AI-utrustade samarbets- och industrirobotar samt digitala lösningar för att möjliggöra flexibel automation. 

Illustrationen visar hur anläggningen kommer att se ut.

– Investeringen i vårt nya campus drivs av kundernas efterfrågan och den förväntade marknadstillväxten. Följt av viktiga investeringar i Kina och USA kommer den nya anläggningen i Sverige att stärka vår förmåga att tillhandahålla lokalt tillverkade produkter på en växande marknad till våra kunder i Europa. Redan idag tillverkas cirka 95 procent av de robotar som ABB säljer i regionen här. Investeringen är inte enbart ett uttryck för vårt fokus på "local for local"-strategin, utan visar också vårt starka engagemang för våra europeiska kunder inom robotik, säger ABB:s vd Björn Rosengren.

Den exakta platsen för den nya anläggningen tillkännagavs inte under presskonferensen, men klart är att det blir på Finnslätten. Byggstart är planerad till 2024 och beräknad inflyttning i den nya anläggningen är i slutet av 2026.

– Vår nya, hållbara anläggning i Sverige kommer att ligga där allt en gång började för ABB Robotics globala innovation, som startade med ABB:s utveckling av världens första kommersiella helelektriska robot för nästan 50 år sedan, säger Marc Segura, chef för divisionen ABB Robotics. 

Han fortsätter:

– I vårt nya FoU-center fokuserar vi på utvecklingen av ny digital teknologi möjliggjord av AI, vilket gör robotar alltmer tillgängliga samtidigt som tröskeln för användning i alla branscher sänks.

”ABB:s nya campus kommer att möjliggöra ett nära samarbete med kunder och partners för att utveckla robotik- och automationslösningar i en säker och funktionell miljö. Kunderna kommer att kunna testa sina lösningar och experimentera med de senaste innovationerna inom automation på plats. Därtill kommer medarbetare, besökare och studenter att kunna ta del av ett öppet och livligt campus, både under och efter kontorstid.”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Genom att bygga campuset på Finnslätten i Västerås fortsätter ABB konsolideringen av området som ett automationskluster med närhet till kunder, leverantörer, akademi och partners. Campuset kommer att utveckla områdets ekosystem och samtidigt bibehålla snabba ledtider, kortare transporter och ett minskat koldioxidavtryck. Det gör det också möjligt för ABB att dra nytta av de kompetenser och förmågor som ABB Robotics i Sverige har byggt upp under 50 år.

Campuset kommer att byggas i linje med ABB:s hållbarhetsmål för 2030 som syftar till koldioxidneutralitet inom ABB:s verksamhet genom att minska utsläppen av växthusgaser och ett ökat resursbevarande. För att stödja detta kommer hänsyn att tas vid val av byggmaterial och byggprocesser samt användandet av solpaneler på taket.

Solpaneler på taket gör anläggningen hållbar och mer miljövänlig.
Powered by Labrador CMS