Susanne Engevik, avdelningschef på Mötesplats Rönnby tillsammans med Nova Nilsson, Iris Mauritzson och Oliver Karlsson. Foto: Helena Andersson

12 fritidsgårdar agerar gemensamt – för Musikhjälpen

Tolv fritidsgårdar i Västerås har tillsammans beslutat sig för att ta ett initiativ för att samla in pengar till Musikhjälpen.

  • Publicerad 13:58, 7 dec 2019

– Det här växte, så nu är fritidsklubbarna, som är en öppen verksamhet för mellanstadiebarn, också med, berättar Susanne Engevik, avdelningschef på Mötesplats Rönnby.

På Rönnby fritidsgård och fritidsklubb är det ett 30-tal barn och ungdomar som engagerar sig i insamlingen.

– Och på varje fritidsgård är det runt 20-30 som engagerar sig så vi blir väldigt många som deltar, säger hon.

Nu när det är dags för Västerås att stå värd för Musikhjälpen som kommer till Västerås under vecka 50, så tänkte alltså fritidsledarna på de olika områdena i Västerås att de skulle göra något  tillsammans för att samla in pengar.

– Det kommer att hända olika saker på olika platser. Det är två delar, den ena är att vi har en gemensam digital e-bössa som heter Västerås fritidsgårdsungdomar dit vi alla skickar våra insamlade pengar. Sen är grunden för alla fritidsgårdar att samla in pantburkar i sina närområden.

I övrigt kommer de olika fritidsgårdarna att göra lite olika saker för att samla in pengar, till exempel kommer några att göra armband, dekorera ljus, baka och mycket mer, det gör de olika gårdarna som det passar dem.

– Vi har även fått bidrag från seniorer som till exempel har skänkt ullvantar och raggsockor som vi får sälja.

Tillsammans har fritidsgårdarna redan fått in över 13 000 kronor och målet är att samla in 30 000 .

– Och det tror vi att vi kommer att lyckas med, kanske blir det till och med en bit över den summan.

Förutom allt som händer innan Musikhjälpen drar igång så kommer fritidsgårdarna att ha en tillfällig fritidsgård nere på Sigmatorget under Musikhjälpen där fritidsledare från alla fritidsgårdar i hela stan kommer att jobba.

– Den fritidsgården har vi för att vi vet att våra ungdomar kommer att vara där och vi behöver trygga vuxna på de platser där vi har våra unga.

Dessutom har alla fritidsgårdar ute i områdena öppet som vanligt och ordinarie verksamhet kommer att pågå.

– Det är också en av styrkorna när vi är så många fritidsgårdar som deltar, vi kommer träffa massor av ungdomar som vi redan har relation till samt lära känna nya ungdomar.

På Sigmatorget kommer man att ha öppet vardagar mellan 13.00 och 22.00, fredag-lördag mellan 13.00 och 24.00 och på söndagen har man öppet tills buren stängs, runt 21.00.

­– Vi kommer att vara tre fritidsledare i taget från olika fritidsgårdar. Vi lånar en valstuga som vi dekorerar och gör ordning, där kommer vi grilla korv som vi säljer och så kommer vi att sälja de produkter vi har gjort, allt till förmån för Musikhjälpen.

Susanne Engevik säger att det är en bra balans mellan häftiga artister och ett väldigt viktigt ämne.

Det ser olika ut hur man kommer att behandla själva ämnet på de olika fritidsgårdarna men när det kommer till fritidsklubben på Rönnby så kommer de att prata om hur det ser ut i världen, i krig, men även om sexuellt våld här i Västerås.

– Vi pratar även om hur vi talar med varandra i vardagen och vad det kan leda till. Temat för årets Musikhjälp har tidigare inte belysts särskilt mycket när det kommer till välgörenhet men ämnet är tyvärr väldigt aktuellt så det känns viktigt att vi arbetar med det.

Avslutningsvis säger hon att det ska bli riktigt roligt.

– Alla barn och ungdomar är så stolta för att de kan bidra, även de som kanske bara samlar in två påsar pant känner att det gör något viktigt. Jag tror att det kommer att vara jättemånga barn och ungdomar som kommer att vara riktigt glada när de ser vad de åstadkommit efter att Musikhjälpen är avslutad.

Susanne Engevik tycker att det är jättekul att det sker något som det här i stan.

– Det är något som händer en gång och det ska bli så himla fint. Vi hoppas att det ska bli den glädje och kärleksfest som det ska vara.

Oliver Karlsson, Simon goos, Ella Björkström Wida, Iris Mauritzson, Stina Thorsén och Alicia Löfberg har alla hjälpts åt för att samla in pengar till Musikhjälpen. Foto: Susanne Engevik

Lovis Lundstedt, Freja Blomkvist, Nova Nilsson och Elsa Andersson vid försäljningsbordet. Foto: Susanne Engevik

Ungdomarna om Musikhjälpen

Vad tycker du om att ni stödjer Musikhjälpen?

Iris Mauritzson
– Jag tycker att det är bra för vi skänker pengar till något man inte brukar ge pengar till, och det är viktigt.

Nova Nilsson
– Det är kul att hjälpa människor som inte vanligtvis har så mycket pengar. Ingen kan göra allt, men man kan alltid göra något.

Oliver Karlsson
– Det kan göra stor skillnad att skicka in pengar. Det är inte bra att kvinnor och män behandlas olika. Man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad.Stina Thorsén
– Bra, det går till människor som behöver det.

Alicia Löfberg
– Good, good, good! Jag gillar inte när människor beter sig illa. Alla borde få ha det så bra som vi har det i Västerås.

Elsa Andersson
– Superbra! Det är bra för att det inte är så många som gör det.

Ella Björkström Wida
– Bra! Det är inte ok att bli våldtagen och därför tycker jag att det är bra att Musikhjälpen jobbar med det.

Lovis Lundstedt
– Det är jätte, jättebra, för att då kanske vi hjälper någon som har det svårt så att några får det bättre.

Till salu

Mistlar
Retro kaffekoppar med fågelmat
Tomtar i cernitlera
Julpåsar
Växtsticklingar
Hembakat
Julkola
Chokladaskar
Stickade ullvantar
Raggsockor

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING