Nya restaurangen i B26 erbjuder ett unikt koncept där köket jobbar med korta datum och gästerna får väga sin mat. Foto: Jonas Edberg

Restaurangen i B26 är något att "väga in"

Ett helt nytt restaurangkoncept har öppnat i Västerås. Platsen är det nya kontorskonceptet B26 i Mimerkvarteren. Här ligger fokus på hållbarhet – och buffén är minst sagt speciell. – Våra gästerna handlar på lösvikt och maten är gjord på råvaror med kort datum, säger kökschefen Markus Sjöholm.

  • Publicerad 14:59, 15 mar 2020

I februari öppnade nya kontorskonceptet B26. Här jobbar man nytänkande med coworkning där man jobbar på arbetsytor utan egna arbetsplatser.

Även restaurangen i huset är nyskapande, med hållbarhet som främsta ingrediens.

– När vi från början skulle sätta konceptet var vi inte säkra på vad vi vill göra. Men då hittade vi av en slump en restaurang i Stockholm som heter K-märkt, som kör det här konceptet. De är menylösa och jobbar med svinn från sina leverantörer. Jag fastnade direkt och tyckte att det lät schysst.

Vad innebär det egentligen att jobba med svinn?

– Vi köper varor med kort datum. Varje dag har vi kontakt med våra leverantörer och får reda på vilka varor som dom har överskott på och som riskerar att gå till svinn. Det här betyder att vi inte kan sätta en meny för hela veckan, istället får vi planera menyn efter vad vi kan få för varor. Det här gör att vi måste vara på tå och vara kreativa – och jag tror att det lyser igenom i maten att det finns en glädje i det vi gör, säger Marcus Sjöholm.

– Det är ju nice med rester. Det man lagade igår behöver inte vara dåligt igår om man gör något bra med det. Den bästa maten man äter hemma är ju kylskåpsrätter. Jag var själv lite trött på att sätta ihop en lunchrätt som skulle ligga snyggt på tallriken. Det tilltalar mig mer att kunna plocka det man är sugen på.

Som exempel fick restaurangen i veckan möjlighet att köpa 36 kilo champinjoner som var på väg att kastas bort.

– Då kunde vi istället köpa partiet för en billig peng och sen kan vi göra något roligt med det under några dagar, förklarar Markus.

Det här konceptet gör att menyn alltid är varierad. Det enda stående inslaget är att det varje dag ska finnas en vegetarisk rätt. Oftast finns det även en kötträtt.

– Sen finns det alltid massa tillbehör, och där finns det sällan en röd tråd. Det är bara saker som vi själva tycker är gott, säger Markus Sjöholm.

En annan sak som är unika, i all fall i Västerås, är att gästernas mat vägs – och sedan betalar man för just det man tagit på tallriken. Konceptet går ut på att man plocka sin mat från en buffé och sedan vägs tallriken i kassan. Här dyker en vanlig fråga upp, och det är om man även betalar för tallrikens vikt – och så är fallet självklart inte.

– Vågen är kalibrerad så att den räknar bort tallrikens vikt. Det är bra det, för våra tallrikar är ganska tunga, säger Markus och skrattar.

Köttfärslimpa med rotfrukter

► 1 kg färs (bland eller nöt)

► 1 ägg

► Salt 15 g

► Riven potatis (fyra kokta och kalla)

► Boveteflingor 0,5 dl, ersätter mjöl för att få den glutenfri

► Dijonsenap, 2 rågade matskeden

► Nymalen svartpeppar efter smak

► Brynt gul lök, 2 st

Forma limpor

Hyvla smör till ytan

175 grader i ugnen till den har kärmtemp på 66 grader

Rotfrukter

► Rotselleri, morot och potatis

Skär upp och lägg in i ugnen

175 i ca 45 minuter tills den fått färg och är mjuk

Rödbetsbifffar

► 1 rödbeta

► 1 morot

► 4 jordärtskockor

►500 g anammafärs

► Lite olivolja

Blanda och formar till biffar

Stek bifarna (gärna upp till 70 grader)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Nu förlängs omställningsstödet

Företag som tappat i omsättning kan nu söka stöd för månaderna maj samt juni och juli.tisdag 20/10 21:07

Omfattande stöd till turismnäringen i Västmanland

Almi Mälardalen och Region Västmanland har beviljats stöd från den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från Region Västmanland och Region Örebro län för två systerprojekt som genomförs under...fredag 16/10 19:50

Wåffelbaren flyttar till Björnögården

Storsatsning tillsammans med Aktivt uteliv Bygdens bageri och Wåffelbaren lämnar Kungsbyn. Ny adress: Björnögården. Där blir det en gemensam satsning ihop med Aktivt uteliv. – Nu kommer vi att vara två starka aktörer under samma tak som...torsdag 15/10 13:26

Banken har öppnat i nya lokaler: "Fyller våra behov"

En era är slut. Handelsbankens citykontor som har funnits i samma lokaler på Vasagatan sen 1968 har nu flyttat. I veckan öppnade de det nya kontoret i Gallerian. – Nu fick vi möjlighet att tänka nytt...tisdag 13/10 18:19

SMAKFULLT

Fridlyst inviger Bastard Burgers i Västerås på fredag

Streetfoodkedjan öppnar sin 40:e restaurang: ”Väntat länge på Västerås” På fredag gör Bastard Burgers entré i Västerås. Invigningsfesten blir storslagen – med bland andra Västeråstrion Fridlyst och medlemmar från Looptroop Rockers och Movits. – Vi har väntat länge på att...tisdag 13/10 20:10

Baklavageneralens nya satsning: Ska sälja pizza på Stora torget

Baklavageneralen blir pizzakung! På fredag kväll slår han och hans team upp porten till en nyinköpt foodtruck där de ska sälja pizzaslicar på Stora torget i Västerås. – Vi har haft en stort dröm om...lördag 10/10 7:50

Öppnade bageri mitt under pandemin – blev en succé

Utanför Bageri April ringlar kön lång Efter att ha blivit årets bagare och jobbat på restauranger och bagerier i Stockholm och Västerås valde Kim Lund att tillsammans med sin sambo starta ett eget bageri. Öppningen skedde mitt under...lördag 3/10 7:51

Så blir nya restaurangen i Kopparlunden

Les Chambres är det senaste tillskottet i industrikvarteren: ”Har saknats en fransk krog i Västerås” Nu sprids det franska dofter över det klassiska industriområdet Kopparlunden. Les Chambres har öppnat, med stjärnkocken Stefan Taylor bakom det nya konceptet. – Jag är full av beundran för det...fredag 2/10 21:02

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING