Nya restaurangen i B26 erbjuder ett unikt koncept där köket jobbar med korta datum och gästerna får väga sin mat. Foto: Jonas Edberg

Restaurangen i B26 är något att "väga in"

Ett helt nytt restaurangkoncept har öppnat i Västerås. Platsen är det nya kontorskonceptet B26 i Mimerkvarteren. Här ligger fokus på hållbarhet – och buffén är minst sagt speciell. – Våra gästerna handlar på lösvikt och maten är gjord på råvaror med kort datum, säger kökschefen Markus Sjöholm.

  • Publicerad 14:59, 15 mar 2020

I februari öppnade nya kontorskonceptet B26. Här jobbar man nytänkande med coworkning där man jobbar på arbetsytor utan egna arbetsplatser.

Även restaurangen i huset är nyskapande, med hållbarhet som främsta ingrediens.

– När vi från början skulle sätta konceptet var vi inte säkra på vad vi vill göra. Men då hittade vi av en slump en restaurang i Stockholm som heter K-märkt, som kör det här konceptet. De är menylösa och jobbar med svinn från sina leverantörer. Jag fastnade direkt och tyckte att det lät schysst.

Vad innebär det egentligen att jobba med svinn?

– Vi köper varor med kort datum. Varje dag har vi kontakt med våra leverantörer och får reda på vilka varor som dom har överskott på och som riskerar att gå till svinn. Det här betyder att vi inte kan sätta en meny för hela veckan, istället får vi planera menyn efter vad vi kan få för varor. Det här gör att vi måste vara på tå och vara kreativa – och jag tror att det lyser igenom i maten att det finns en glädje i det vi gör, säger Marcus Sjöholm.

– Det är ju nice med rester. Det man lagade igår behöver inte vara dåligt igår om man gör något bra med det. Den bästa maten man äter hemma är ju kylskåpsrätter. Jag var själv lite trött på att sätta ihop en lunchrätt som skulle ligga snyggt på tallriken. Det tilltalar mig mer att kunna plocka det man är sugen på.

Som exempel fick restaurangen i veckan möjlighet att köpa 36 kilo champinjoner som var på väg att kastas bort.

– Då kunde vi istället köpa partiet för en billig peng och sen kan vi göra något roligt med det under några dagar, förklarar Markus.

Det här konceptet gör att menyn alltid är varierad. Det enda stående inslaget är att det varje dag ska finnas en vegetarisk rätt. Oftast finns det även en kötträtt.

– Sen finns det alltid massa tillbehör, och där finns det sällan en röd tråd. Det är bara saker som vi själva tycker är gott, säger Markus Sjöholm.

En annan sak som är unika, i all fall i Västerås, är att gästernas mat vägs – och sedan betalar man för just det man tagit på tallriken. Konceptet går ut på att man plocka sin mat från en buffé och sedan vägs tallriken i kassan. Här dyker en vanlig fråga upp, och det är om man även betalar för tallrikens vikt – och så är fallet självklart inte.

– Vågen är kalibrerad så att den räknar bort tallrikens vikt. Det är bra det, för våra tallrikar är ganska tunga, säger Markus och skrattar.

Köttfärslimpa med rotfrukter

► 1 kg färs (bland eller nöt)

► 1 ägg

► Salt 15 g

► Riven potatis (fyra kokta och kalla)

► Boveteflingor 0,5 dl, ersätter mjöl för att få den glutenfri

► Dijonsenap, 2 rågade matskeden

► Nymalen svartpeppar efter smak

► Brynt gul lök, 2 st

Forma limpor

Hyvla smör till ytan

175 grader i ugnen till den har kärmtemp på 66 grader

Rotfrukter

► Rotselleri, morot och potatis

Skär upp och lägg in i ugnen

175 i ca 45 minuter tills den fått färg och är mjuk

Rödbetsbifffar

► 1 rödbeta

► 1 morot

► 4 jordärtskockor

►500 g anammafärs

► Lite olivolja

Blanda och formar till biffar

Stek bifarna (gärna upp till 70 grader)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

75 varslas vid industri i Fagersta

Gruvindustriföretraget Epiroc varslar 75 anställda vid anläggningen i Fagersta, uppger företaget i ett pressmeddelande.tisdag 2/6 11:36

Konkurserna ökar i länet

Under maj rapporterades det högsta antalet konkurser i Västmanland sedan 2015. Det visar ny statistik från UC. Under maj månad gick 25 bolag i konkurs i Västmanland. Det är sju fler än samma månad...måndag 1/6 10:37

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING