Nya restaurangen i B26 erbjuder ett unikt koncept där köket jobbar med korta datum och gästerna får väga sin mat. Foto: Jonas Edberg

Restaurangen i B26 är något att "väga in"

Ett helt nytt restaurangkoncept har öppnat i Västerås. Platsen är det nya kontorskonceptet B26 i Mimerkvarteren. Här ligger fokus på hållbarhet – och buffén är minst sagt speciell. – Våra gästerna handlar på lösvikt och maten är gjord på råvaror med kort datum, säger kökschefen Markus Sjöholm.

  • Publicerad 14:59, 15 mar 2020

I februari öppnade nya kontorskonceptet B26. Här jobbar man nytänkande med coworkning där man jobbar på arbetsytor utan egna arbetsplatser.

Även restaurangen i huset är nyskapande, med hållbarhet som främsta ingrediens.

– När vi från början skulle sätta konceptet var vi inte säkra på vad vi vill göra. Men då hittade vi av en slump en restaurang i Stockholm som heter K-märkt, som kör det här konceptet. De är menylösa och jobbar med svinn från sina leverantörer. Jag fastnade direkt och tyckte att det lät schysst.

Vad innebär det egentligen att jobba med svinn?

– Vi köper varor med kort datum. Varje dag har vi kontakt med våra leverantörer och får reda på vilka varor som dom har överskott på och som riskerar att gå till svinn. Det här betyder att vi inte kan sätta en meny för hela veckan, istället får vi planera menyn efter vad vi kan få för varor. Det här gör att vi måste vara på tå och vara kreativa – och jag tror att det lyser igenom i maten att det finns en glädje i det vi gör, säger Marcus Sjöholm.

– Det är ju nice med rester. Det man lagade igår behöver inte vara dåligt igår om man gör något bra med det. Den bästa maten man äter hemma är ju kylskåpsrätter. Jag var själv lite trött på att sätta ihop en lunchrätt som skulle ligga snyggt på tallriken. Det tilltalar mig mer att kunna plocka det man är sugen på.

Som exempel fick restaurangen i veckan möjlighet att köpa 36 kilo champinjoner som var på väg att kastas bort.

– Då kunde vi istället köpa partiet för en billig peng och sen kan vi göra något roligt med det under några dagar, förklarar Markus.

Det här konceptet gör att menyn alltid är varierad. Det enda stående inslaget är att det varje dag ska finnas en vegetarisk rätt. Oftast finns det även en kötträtt.

– Sen finns det alltid massa tillbehör, och där finns det sällan en röd tråd. Det är bara saker som vi själva tycker är gott, säger Markus Sjöholm.

En annan sak som är unika, i all fall i Västerås, är att gästernas mat vägs – och sedan betalar man för just det man tagit på tallriken. Konceptet går ut på att man plocka sin mat från en buffé och sedan vägs tallriken i kassan. Här dyker en vanlig fråga upp, och det är om man även betalar för tallrikens vikt – och så är fallet självklart inte.

– Vågen är kalibrerad så att den räknar bort tallrikens vikt. Det är bra det, för våra tallrikar är ganska tunga, säger Markus och skrattar.

Köttfärslimpa med rotfrukter

► 1 kg färs (bland eller nöt)

► 1 ägg

► Salt 15 g

► Riven potatis (fyra kokta och kalla)

► Boveteflingor 0,5 dl, ersätter mjöl för att få den glutenfri

► Dijonsenap, 2 rågade matskeden

► Nymalen svartpeppar efter smak

► Brynt gul lök, 2 st

Forma limpor

Hyvla smör till ytan

175 grader i ugnen till den har kärmtemp på 66 grader

Rotfrukter

► Rotselleri, morot och potatis

Skär upp och lägg in i ugnen

175 i ca 45 minuter tills den fått färg och är mjuk

Rödbetsbifffar

► 1 rödbeta

► 1 morot

► 4 jordärtskockor

►500 g anammafärs

► Lite olivolja

Blanda och formar till biffar

Stek bifarna (gärna upp till 70 grader)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Han blir ny vd för Handelskammaren Mälardalen

”Det finns många utmaningar för företagen just nu” Handelskammaren Mälardalen har gjort klart med en ny vd. Oskar Axelsson tillträdde sin nya tjänst idag 1 augusti.måndag 1/8 15:55

Han blir ny vd för Handelskammaren i Mälardalen

Oskar Axelsson har rekryterats som ny vd till Handelskammaren Mälardalen. Oskar tillträder sin tjänst 1 augusti 2022.onsdag 27/7 10:46

Ljusare bild bland småföretagen i Västmanlands län

Efter fem års nedgång i konjunkturen bland småföretagen i Västmanlands län har den i år vänt uppåt igen. Såväl antalet anställda som efterfrågan på småföretagens varor och tjänster har ökat. På ett...tisdag 5/7 18:44

Lyckat drag med sportfiskebutik

"Har lärt mig mycket av kunderna" Bröderna Sedat och Semih Basol såg ett behov av en sportfiskebutik i den västra delen av Västerås och huserar sedan lite drygt ett år tillbaka på Erikslund, där de trivs som fisken i vattnet.tisdag 31/5 15:14

jubileumsår

”Att ha en engagerad personal som mår bra gör att företaget mår bra”

Britt Hallberg om sina 20 år på Västerås Tidning Britt Hallberg är en viktig faktor när det kommer till Västerås Tidnings framgångar. Under tjugo år, mellan 1997 och fram till pensionen 2017, arbetade hon på tidningen med rollen som vd från 2001.lördag 28/5 7:44

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är dryckerna till solljusets stora högtid

Nu grönskar det i vårt avlånga land och för många är det här den bästa tiden på året.tisdag 21/6 11:46

Vinexperten Jenny Asplund: Den blomstertid nu kommit

Första sommarmånaden är här och med den kommer festligheter såsom avslutningar och allsköns utomhusevenemang omringade av naturens blomsterprakt.tisdag 7/6 11:47

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING