Bästa bubblet till nyår. Foto: Mostphotos

Miljontals bubblor för att fira in det nya året

Året lider mot sitt slut och snart är dagen här då vi tar farväl av året som varit och välkomnar det nya.

Publicerad

Nyårsafton förknippas med fest och fyrverkerier, god mat i glada vänners lag, nyårslöften som ska infrias och inte minst bubblig dryck.

Champagne är bubblornas bubblor och världens mest erkända mousserande vin. Ingen dryck är så starkt förknippad med lyx och flärd som det exklusiva bubblande vinet från de kalkrika jordarna i Frankrike, vindistriktet namne med drycken.
Visst är det svårt att förstå att denna gudabenådade dryck kom till av munkars misstag under 1500-talet? Det är även obegripligt att den i början, när den såg dagens ljus kallades för Djävulens vin, ”Le vin du Diable” även om logiken finns där. Det var nämligen så att flaskorna lätt exploderade på grund av det höga trycket i flaskan. Förbättringar kring både kork och flaska utvecklades sedan under lång tid och är alltjämt en ständig process.

Vid framställning av champagne används huvudsakligen tre druvor; chardonnay, pinot noir och pinot meunier där den första är en grön druvsort och de två senare är blå druvor.
Den tillverkas enligt den traditionella metoden som innebär att vinet får jäsa en andra gång på flaska genom att socker och jäst tillsätts. Då skapas koldioxid som bildar bubblor. Vinet vilar sedan på sin jästfällning under att antal månader och bildar en brödig och komplex smak som är älskad världen över.

Huvudorterna i vindistriktet är Epernay och Reims där champagnehusen mer eller mindre ligger på rad. Champagne delas upp i fem underregioner, Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bars som alla har sina egna karaktärer och stilar.
Beroende på läge och kvalitet på de olika vingårdarna finns det i de olika underregionerna byar med olika klassificeringar, cru, premier cru och grand cru där den sistnämnda är den mest förnäma.
När man köper en flaska champagne så ingår en kvalitetsgaranti som säkerställer exakt var den kommer ifrån, vilken eller vilka druvsorter den innehåller och hur de odlats samt framställningsmetoden.

Här kommer nyårsbubblorna som passar både till välkomstskålen, under middagen eller vid tolvslaget. Jag vill passa på att önska er ett riktigt sprudlande gott nytt år samtidigt som jag höjer mitt glas och tackar de benediktinska munkarna för sina misstag och framför allt för vad de lärde sig av dem.

Västerås Tidnings vinskribent Jenny Asplund tipsar om goda bubblor till nyårsfesten. Foto: Janine Laag
Här är sex bubblande tips.

Pol Roger Brut Réserve

Artikelnr: 7549. Pris: 469 kr.

►Klassiker som håller det berömda måttet år efter år efter år. Fylld av Granny Smith-äpplen, choklad och rostade nötter i en fulländad treenighet. Utöver detta även härliga nougattoner samt finstämda och lena bubblor som smeker gommen. En behaglig finish.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs, Vintage 2015

Artikelnr: 7592. Pris: 359 kr.

► Blanc de Blancschampagner är endast gjorda på druvan chardonnay. En årgångschampagne där vit persika dansar loss med rosa grapefrukt och vit choklad. Mogna gula äpplen och härligt rostat bröd omfamnar varandra och tillsammans är det här en mycket tilltalande upplevelse.

Lanson Rosé Label

Artikelnr: 7495. Pris: 479 kr.

► Think pink. En champagne i fantastisk svartrosa skrud med inbjudande ljust laxrosa färg. Fullpackad med toner av mogna smultron och grapefrukt tillsammans med solmogen aprikos och smöriga kex. Som hand i handske till klara kalla vinterdagars rosafärgade himlar.

Launois Blanc de Blancs Grand Cru Réserve

Artikelnr: 7450. Pris: 339 kr.

► Friskt och fruktigt på ett tilldragande sätt med både gröna äpplen och apelsintoner i förarsätet och med krämig nougat och persika som passagerare. Drick den hellre till hummern och räkorna än vid tolvslaget för att känna full närvaro. Ett extra plus för den vackra flaskan.

Palmer & Co Vintage Brut, 2015

Artikelnr: 7867. Pris: 379 kr.

► Smak av mogna gula äpplen, nötkräm och smöriga kex tillsammans med nyslungad honung, citrustoner och en frisk fläkt av både aprikos och persika. Torr, kall och nästan gratis. Att den här vintagechampagnen är väldigt prisvärd är en underdrift med emfas. Gott gotti gott gott.

Bollinger Special Cuvée Brut

Artikelnr: 7418. Pris: 509 kr.

► Elegant karaktär av rostat bröd, hasselnötter, aprikos av det torkade slaget och krämig vit choklad. Smaker som gifter sig perfekt och som fyller hela munnen. Med sin utvecklade stil går den hem i stugorna. Vi svenskar är de som dricker mest Bollinger per capita i hela världen.

Powered by Labrador CMS