I Monicas åtta kupor finns det under högsäsong cirka 70 000 bin, och på vintern runt 20 000. Foto: Helena Andersson

I Gilltuna är sommaren för bi

För att vi ska få mat i våra magar behövs insekter som pollinerar våra växter. De flesta har läst att naturens naturliga pollinerare försvinner skrämmande fort.

  • Publicerad 07:00, 24 jul 2021

Pollinerare som bin, som är de effektivaste pollinerarna, besöker blommor för att samla mat och samtidigt se till att pollen förs över mellan blommor så att växter kan befruktas och fortplantas.

Strax utanför Västerås ligger Gilltuna bigård. Med sina åtta kupor ger de familjen mer än tillräckligt med honung och det blir även en stor del över till gårdsförsäljning.

Bigården drivs av Monica Stolpe Nordin, kommunalråd och ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet.

– Bin är en så otroligt spännande värld, min farfar hade bin när jag var jätteliten, men jag kommer bara ihåg att jag tyckte att det var så otroligt äckligt med honung. Fast jag tyckte ändå att det var lite spännande.

Monica började med att gå en kurs i biodling och sen var hon fast.

– Det finns så otroligt mycket att lära sig, när man tror att man förstått, så får man reda på mer intressanta saker, man blir aldrig fullärd.

Efter kursen så köpte hon två kupor av sin kusins man.

– Biodlarnas själ är att dela med sig av sina bin och på så sätt göra en kupa till. Man vill att fler ska börja med biodling. Jag tror att de flesta biodlare har bin för pollinering och det är ju ett bekymmer idag. Vi behöver hur många biodlare som helst.

Det finns många pollinerare, inte bara bin, men vi människor har gjort så att det inte finns någonstans för dem att bo.

– För att hjälpa till har vi till exempel låtit en gammal stock ligga kvar i trädgården så att olika kryp kan vara i den. Det behövs också att alla andra hjälper till och odlar det som pollinerarna gillar. Utan pollinering så får man inte ett äpple, du får inte en blomma, inga grönsaker – pollinering är livsnödvändigt för oss.

Monica säger att man kan ha en biodling överallt, även i ett tätbebyggt område.

– Det är jättemånga som har det. I stan är det till exempel jätteroligt att ha bin, där finns mängder av olika trädsorter som man planterat i parkerna och det finns olika blommor. Så det finns faktiskt väldigt mycket för bina att göra i en stad.

I Monicas åtta kupor finns det under högsäsong cirka 70 000 bin, och på vintern runt 20 000.

– Men man märker inte av dem, utom om man klantat till det, som om jag till exempel glömt något gott ute, som en honungsram. Eller om jag retat upp dem, som en gång när jag tippade en kupa över mig, fick 27 stick och var tvungen att åka ambulans till sjukhuset!

Hon tycker att bin är fascinerande då de lever som i ett litet samhälle.

– Det är som ett Bäckby, ett Skultuna och ett Gäddeholm. Ibland blir de irriterade på varandra eller så kan till exempel börja råna honung av varandra. Men de samarbetar också för att bygga starka samhällen – vi politiker kan lära oss mycket av ett bisamhälle .

Monica säger att det är intressant att se hur bin fungerar.

– Alla drönare dör till exempel på vintern, då kastas alla bin som bara fordrar en massa mat ut. Det finns en enda drottning som lägger alla ägg, kommer det flera drottningar så dödar de henne. Ambin matar ynglen, vaktbina ser till att inga obehöriga kommer in i kupan och arbetsbina flyger och samlar in nektar och pollen så länge som vingarna håller, sen dör de.

Honung är nyttigt och består förutom av olika sockerarter av en mängd olika ämnen som mjölksyra, vitaminer och mineraler.

Monica berättar att det förekommer mycket fusk med honungen som finns i butikerna.

– Man ska vara mycket noggrann och läsa innehållsförteckningen på honungen man köper. Vi importerar mer än hälften av honungen vi äter och mycket är utspätt och innehåller tillsatser som vanligt socker.

För att vara på den säkra sidan så kan man välja godkänd honung från Sveriges biodlares riksförbund med biodlarnas emblem på.

– Det är viktigt att hjälpa till att öka utvecklingen av pollinationer i Sverige så köp svenskt.

Idag har det blivit rätt inne med biodling säger Monica.

– Många kvinnor är biodlare idag, förr var det mest äldre män. Det är en tung syssla men slitet är värt varenda svettdroppe när man sen ser honungen komma ur slungan.

Många biodlare har en egen mentor eller en förening dit de kan vända sig med frågor.

– Men jag kan ringa till vilken biodlare som helst för att få svar på en fråga, det är en bra sammanhållning mellan biodlare, men att ha en mentor är jättebra.

Avslutningsvis säger Monica att hon tycker att biodling är jättekul.

– Det är en bra social syssla att hålla på med, och vi behöver bli fler.

Bin i olika kupor kan bli osams, men samarbetar även för att bygga starka samhällen. Foto: Privat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Svinnsatsning gör att kunder kan sänka priset

Idag kostar en liter mjölk 10 kronor, sedan 8 kronor dagen efter och sedan 5 kronor ytterligare en dag till. ICA Maxi Hälla är en av butikerna om infört en apparat för att sänka priset på varor som...onsdag 20/10 20:12

Krönika: Psykologisk säkerhet i en föränderlig värld

Förr i tiden förklarades världen av begrepp som stabilitet, säkerhet, tydlighet och enkelhet. Vi skapade tydliga tre-, fem-, och tioårsplaner som vi fokuserade på och höll oss fast i. Världen som vi...tisdag 19/10 9:30

Krönika: Vi vill se fler kvinnliga företagare

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder och ett land med historiskt stark entreprenöriell anda, halkar vi efter vad gäller kvinnor och företagande. Detta ser vi tyvärr gång på...tisdag 19/10 9:20

Krönika: Den digitala marknadsföringslingon

I de flesta branscher och ämnesområden används en massa ord som känns obegripliga för den oinvigde och ibland även för den invigde.tisdag 19/10 9:10

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING