Författare. Sigrid Renklint har skrivit en bok som handlar om tillfällen då livsgnistan lämnat sin människa och om kampen att få den tillbaka. Foto: Helena Andersson

Humor och nakenbad lättar upp när allt är svart

Sigrid Renklint har skrivit en humoristisk, lätt absurd bok om en livsgnista som råkar lossna från sin människa. Boken är skriven ur livsgnistans perspektiv och Sigrid säger att hon på det sättet har kunnat göra boken mer lättillgänglig och till och med lite humoristisk.

Publicerad

När livsgnistan lämnar en människa, då livet känns svart och meningslöst kan boken ”Jag kanske bara behöver bada lite näck” vara en hjälp.

– Det började som ett infall när jag fick idén om att ändra perspektivet, på det sättet fick jag omsätta mycket kunskap och fakta som jag hade nyinlagrat i hjärnan från min stresspedagogutbildning, vilket var skönt att få omformulerat.

I boken är det Carins livsgnista som är huvudpersonen.

– Dessutom kommer det och går många människor i berättelsen som av olika anledningar också har hamnat i läget att gnistan åker lite in och ut, så det finns ganska många personer att känna igen sig i.

Hon säger att boken även var ett sätt att vila från ett mycket mastigare manus, som hon fortfarande jobbar med.

– Det här blev en liten vilsammare sak att jobba med för det här är en väldigt lättsam story, trots ämnet. Boken utspelar sig i Västerås så det finns gott om välkända miljöer för västeråsarna att ta del av och den är rikt illustrerad av tecknaren Johan Brosow.

Skaver i oss alla

”Jag kanske bara behöver bada lite näck” vänder sig till dem som är deppiga eller går igenom en kris.

– Den kanske inte passar om det riktigt gått åt helvete, men när livet kärvar. Den här konstiga upplevelsen man kan ha när man tittar sig runt och tänker att allt är egentligen bra – men varför mår jag inte bra?

Ensamhet, en tuff period, separationer, att inte veta vad man vill i med sitt liv är saker som kan göra att man mår dåligt.

– Det är de här generella grejerna som skaver i oss alla. När man sitter och tänker så tror man gärna att man är unik att ingen har upplevt det här förut, men det kanske inte är så. Det är också lätt att tro att man mår som man mår på grund av saker utifrån, men man kanske skulle må dåligt i vilket fall som helst.

Anledningen till att Sigrid tog fasta på idén med ett annat perspektiv säger hon var att det på det viset inte blev så blodigt och allvarligt, man kunde hitta en lite lättare ton.

– Man kan behöva titta på sig själv lite utifrån, som den här gnistan gör, att man faktiskt tar span på sig själv och tänker: Vad är det som händer?

Intervjuat experter

Mår jag bra av det här, funkar det eller behöver jag prova ett annat sätt? Det är normalt att må lite dåligt ibland, så ta det lite lugnt ta ett djupt andetag, ta hjälp, sträck ut en hand och prata om det.

Sigrid har skrivit boken utifrån sina egna erfarenheter, men hon har även intervjuat tre experter, Monika Vasic som är yogalärare, prästen Hans Degréus och samtalsterapeuten Ingela Carlsson, vars tips hon använder i berättelsen om Carin och hennes livsgnista.

Sigrid tror att den som kommer att ha mest nytta av boken är någon som lånar den av någon som köpt den.

– Du vet när man har den själv och tänker – Du skulle behöva låna den av mig.

Hur går det då? Får hon gnistan tillbaka?

– Ja, det enda sättet att få veta det är att läsa boken ”Jag kanske bara behöver bada lite näck” av Sigrid Renklint.

Boken utspelar sig i Västerås så det finns gått om välkända miljöer för västeråsarna att ta del av

Det här är Sigrid

Namn: Sigrid Renklint

Ålder: 52 år

Familj: Gift, två utflugna barn

Bor: Klockartorpet

Gör: Författare på halvtid, jobbar även på behandlingshem och med Reiki healing

Intressen: Att läsa och skriva, dansa tango och att vara ute och gå i skogen

Boktips: Livets tunna väggar av Nina Burton

Powered by Labrador CMS