Garnacha Tinta odlas över hela världen. Foto: Moatphotos

Garnacha – druvan som blivit en av de mest odlade

Garnacha Tinta är en druva som ursprungligen kommer från Spanien. Numera odlas den över hela världen och är en av de mest odlade druvsorterna.

  • Publicerad 14:36, 1 mar 2019

Då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Druvan trivs som bäst i varma områden och byter namn beroende på var den växer. Det vanligaste är att Garnacha blandas med andra druvor, då den inte har så mycket tanniner som behövs för att vinet ska tåla längre lagring.

Vanliga druvor man blandar med är Tempranillo i Rioja, Syrah i Rhône och Cariñena i Priorat.

Dock förekommer det att druvan vinifieras för sig själv, vilket ger ett vin med mycket frukt, mjuka tanniner och hög alkoholhalt.

Denna vecka har jag valt ut fyra viner som alla är mestadels Garnacha. Men då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Anciano 35 year Old Vines

Spanien, Calatayud

Nr: 74952 Pris: 109 kr

Om: Ett vin som kommer från området där Garnacha Tinta har sitt ursprung. Smakar och doftar både mörka bär och mogna hallon. Nästan lite söt doft fast vinet är helt utan socker. Druvan ger sällan viner med mörk färg, medel på sin höjd, och har ofta ganska hög alkohol, här 15%. Vinet är från 2015 och tjänar inget på att lagras. Går utmärkt att dricka på egen hand, men smakar fint tillsammans med medelhavsmat. Bönor, linser, rotfrukter, fisk, kyckling, ljust kött. Krydda med rosmarin, timjan och vitlök.

Xavier Grenache Vieilles Vignes

Frankrike, Côtes du Rhône

Nr: 2151 Pris: 99 kr

Om: Vi åker till Frankrike och Rhônedalen där druvan byter namn till
Grenache Noir. Vanlig praxis här är att man blandar in Syrah och Mourvèdre men reglerna tillåter att man får göra ett vin på endast en druva. Det har Xavier valt att göra med detta vin där druvorna kommer från gamla vinstockar. Vintet är organiskt och från 2016. Relativ mörk färg med massor av mogna hallon, björnbär och lite kryddiga inslag. Mjukt, men ändå lite stuns i eftersmaken. Mat som ovan, eller kanske en Ratatouille?

Herencia Altés Garnatxa Negra

Spanien, Terra Alta

Nr: 2182 Pris: 99 kr

Om: Tillbaka i Spanien och vidare till Katalonien. Här kallas druvan Garnatxa Negra och i detta vin har man även blandat i 12% Garnacha Peluda (som är en annan druva) och 3% Cariñena. Lagras i stora ekfat som gör vinet ganska ljust till färgen och mycket mjukt och fruktigt. Lutar lite mer över åt röda bär som hallon och jordgubbar och har mycket mjuka tanniner. Upplevs nästan sött trots en låg sockerhalt på under 3 g/l. Gjort 2017 och nyhet i ordinarie sortimentet. Väl värt att prova till samma mat som ovan.

Cannonau di Sardegna Riserva

Italien, Sardinien

Nr: 2004 Pris: 119 kr

Om: Garnacha är inte speciellt utbredd i Italien, men på Sardinien har den ett starkt fäste. Här kallas druvan Cannonau och trivs utmärkt på den solvarma ön. En annan specialitet är att man ofta lagrar vinet ganska länge på ekfat och har låga skördeuttag. Så även i detta vin som gör det lite mer kompakt och komplext. Lite mer kryddigt och mörkare frukt, som körsbär, kompletterar de röda bären. Vinet är från 2016 och går kanske att lagra något år. Mat som ovan, men tål även lite stekyta och rök från grillen.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

Klassiker i centrum på Nya Hattfabriken

"Inget slår mormors recept" Rätter som Wallenbergare, köttbullar med gräddsås och schnitzel är stående inslag på menyn på Nya Hattfabriken. Här är det klassiska rätter som får ta mest plats. – Vi är en klassisk restaurang så vi...tisdag 19/3 19:47

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING