Garnacha Tinta odlas över hela världen. Foto: Moatphotos

Garnacha – druvan som blivit en av de mest odlade

Garnacha Tinta är en druva som ursprungligen kommer från Spanien. Numera odlas den över hela världen och är en av de mest odlade druvsorterna.

  • Publicerad 14:36, 1 mar 2019

Då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Druvan trivs som bäst i varma områden och byter namn beroende på var den växer. Det vanligaste är att Garnacha blandas med andra druvor, då den inte har så mycket tanniner som behövs för att vinet ska tåla längre lagring.

Vanliga druvor man blandar med är Tempranillo i Rioja, Syrah i Rhône och Cariñena i Priorat.

Dock förekommer det att druvan vinifieras för sig själv, vilket ger ett vin med mycket frukt, mjuka tanniner och hög alkoholhalt.

Denna vecka har jag valt ut fyra viner som alla är mestadels Garnacha. Men då druvornas växtplats varierar gör även druvans namn likaså.

Anciano 35 year Old Vines

Spanien, Calatayud

Nr: 74952 Pris: 109 kr

Om: Ett vin som kommer från området där Garnacha Tinta har sitt ursprung. Smakar och doftar både mörka bär och mogna hallon. Nästan lite söt doft fast vinet är helt utan socker. Druvan ger sällan viner med mörk färg, medel på sin höjd, och har ofta ganska hög alkohol, här 15%. Vinet är från 2015 och tjänar inget på att lagras. Går utmärkt att dricka på egen hand, men smakar fint tillsammans med medelhavsmat. Bönor, linser, rotfrukter, fisk, kyckling, ljust kött. Krydda med rosmarin, timjan och vitlök.

Xavier Grenache Vieilles Vignes

Frankrike, Côtes du Rhône

Nr: 2151 Pris: 99 kr

Om: Vi åker till Frankrike och Rhônedalen där druvan byter namn till
Grenache Noir. Vanlig praxis här är att man blandar in Syrah och Mourvèdre men reglerna tillåter att man får göra ett vin på endast en druva. Det har Xavier valt att göra med detta vin där druvorna kommer från gamla vinstockar. Vintet är organiskt och från 2016. Relativ mörk färg med massor av mogna hallon, björnbär och lite kryddiga inslag. Mjukt, men ändå lite stuns i eftersmaken. Mat som ovan, eller kanske en Ratatouille?

Herencia Altés Garnatxa Negra

Spanien, Terra Alta

Nr: 2182 Pris: 99 kr

Om: Tillbaka i Spanien och vidare till Katalonien. Här kallas druvan Garnatxa Negra och i detta vin har man även blandat i 12% Garnacha Peluda (som är en annan druva) och 3% Cariñena. Lagras i stora ekfat som gör vinet ganska ljust till färgen och mycket mjukt och fruktigt. Lutar lite mer över åt röda bär som hallon och jordgubbar och har mycket mjuka tanniner. Upplevs nästan sött trots en låg sockerhalt på under 3 g/l. Gjort 2017 och nyhet i ordinarie sortimentet. Väl värt att prova till samma mat som ovan.

Cannonau di Sardegna Riserva

Italien, Sardinien

Nr: 2004 Pris: 119 kr

Om: Garnacha är inte speciellt utbredd i Italien, men på Sardinien har den ett starkt fäste. Här kallas druvan Cannonau och trivs utmärkt på den solvarma ön. En annan specialitet är att man ofta lagrar vinet ganska länge på ekfat och har låga skördeuttag. Så även i detta vin som gör det lite mer kompakt och komplext. Lite mer kryddigt och mörkare frukt, som körsbär, kompletterar de röda bären. Vinet är från 2016 och går kanske att lagra något år. Mat som ovan, men tål även lite stekyta och rök från grillen.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.

Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson. Foto: Jonas Bergkvist

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Kraftig ökning av nya företag i Västmanland i juni

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Västmanland med hela 26 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet i Sverige tagit fart igen, visar färsk...torsdag 2/7 10:43

Samarbete ska ge hållbart och långsiktigt byggande i Västerås

Västerås växer snabbt och många nya bostadshus och fastigheter byggs. För att skapa ett hållbart samhälle behövs ett hållbart byggande. Mälarenergi och Aroseken har hittat ett framgångsrikt samarbete...onsdag 1/7 19:39

Stor ökning av företagslån i Västmanland

Kapitalbehovet hos små och medelstora företag har varit stort under coronakrisen. Det visar en färsk rapport från Almi. Hittills i år har Almi Mälardalen i Västmanland beviljat 112 lån motsvarande 95...onsdag 1/7 17:45

Regeringen satsar på högre utbildning – fler platser till MDH

Coronapandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Regeringen väljer därför att satsa på högre utbildning för att Sverige ska komma starkare ur krisen. För Mälardalens högskolas (MDH:s) del innebär...tisdag 30/6 16:54

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING