
Enhetschefen om de uppskattade restaurangerna: ”Vi undviker halvfabrikat i möjligaste mån och alla boenden har tillagningskök”
Äldreboendena i Hallstahammars kommun har som mål att 30 procent av de inköpta råvarorna ska vara ekologiska.

Ett mål som snart är uppnått enligt Mona Johansson, enhetschef för måltid och förebyggande på kommunen. Förutom den ekologiska målsättningen finns även krav på hållbarhet och att det ska serveras fler vegetariska rätter.
– Förut hade alla tre köken samma matsedel men det ändrade vi på för ett år sedan. Nu har varje äldreboende sin egen matsedel och restaurangbesökarna är välkomna att lämna in förslag på vilka rätter de vill ha, berättar Mona Johansson.
De tre äldreboendena Ädelstenen, Strandgården och Lövåsen lagar under dygnets timmar frukost, lunch och middag, vilket landar på runt 600 portioner per dag.
– Det som främst efterfrågas är ren husmanskost, som fläsk och bruna bönor. Vi försöker i möjligaste mån att tillgodo se allas önskningar, säger Mona Johansson.
Vi hitta en variation
Matsedeln görs med fyra veckors intervaller av kocken och kökspersonalen på respektive restaurang för att få variation på menyn. En måltid får kosta mellan 15 och 25 kronor att tillaga. Då är driftkostnad, livsmedelskostnad och personalkostnader inräknade.
– Vi undviker halvfabrikat i möjligaste mån och alla boenden har tillagningskök. Det tror jag är en stor anledning till att våra restauranger är uppskattade, säger Mona Johansson.
Personalstyrkan i de två större köken, Lövåsen och Ädelstenen, har 13 anställda på ett rullande schema där tre personer jobbar per skift. På Strandgården som är mindre arbetar det två personer samtidigt.
– Så alla kan allting, det är inte bara kocken som lagar maten utan alla hjälps åt. Vilket gör att verksamheten inte är sårbar vid till exempel sjukdom, berättar Mona Johansson.