
En mötesplats fylld av glädje och gemenskap
Musik-duon Vesterna är på besök på Mötesplats Skiljebo. I kafédelen är det närmast fullsatt. Publiken består för dagen av ett 50-tal pensionärer – och en grupp dagisbarn. Tillsammans sjunger de kända svenska låtar. Det här en helt vanlig måndag på en av Västerås mötesplatser.
Mötesplatserna i Västerås är en plats för äldre att umgås och träffa nya och gamla vänner. De drivs ofta i samverkan med olika föreningar och organisationer med aktiviteter och samvaro för alla intresserade.
I Västerås finns det totalt 16 mötesplatser som ligger utspridda i de olika stadsdelarna, antingen i servicehusens lokaler eller i andra lokaler.
Västerås Tidning har besökt Mötesplatsen på Skiljebo. Den drivs av Kooperativet Hjärtpunkt Skiljebo som även driver förskola, fritidsgård och hemtjänst.
Kooperativet har funnits sedan 1993, och har idag ca 30 anställda.
När Västerås Tidning är på besök står allsång på schemat och aktiviteten är i full gång när tidningens utsände kliver in på Mötesplatsen.
Allången leds av duon Vestarna, som består av Kristina Lindestam och Lars Arbrahamsson.
Tillsammans uppträder på flera av mötesplatserna och är omåttligt populära bland den äldre befolkningen. Under förra året hade duon hela 95 gig och i år räknar de med att hamna på samma nivå.
– Det är underbart att vara ute på mötesplatserna. Besökarna som kommer behöver verkligen sin musik och mötesplatserna kan de alltid gå till utan att det kostar en massa, för det har de inte alltid råd med, säger Kristina.
– Det här är höjdpunkten för många av dom. Det kan vara det enda som dom kommer ut på den här veckan, fyller Lars i.
– Musik är medicin, fortsätter Kristina.
Lars och Kristina har spelat tillsammans i tio år. Man skulle kunna tro att de är ett par även privat, men så är inte fallet. Historien om hur de fann varandra är lite speciell.
– Det fanns ett program på P4 Västmanland som hette ”Kontakter och efterlysningar”. Vi hade båda skickat in till programmet om att vi sökte någon att spela med. Och på den vägen är det.
Vi lämnar allsången för en stund och tar ett varv i lokalerna. När vi når en korridor lite längre in på mötesplatsen hänger flera tavlor uppradade på väggen. Tavlorna är målade av mötesplatsens konstgrupp, som också är på plats den här dagen.
Konstgruppen träffas på mötesplatsen två gånger i veckan och när Västerås Tidning är på besök sitter fem damer från gruppen inne i ett rum och målar.
– Vi har roligt och umgås. Det är inte bara målningen som lockar, utan gemenskapen är lika viktig. Vi har jätteroligt här, säger Lisbeth Gärdehall.
– Ibland får vi faktiskt inget målat alls, då sitter vi bara och skrattar, säger Sylvia Wallin.
Gruppen har funnits i två år och de flesta har varit med från starten.
– Idén kom från oss själva. Vi frågade om vi fick starta en konstcirkel och sedan var vi snart igång, berättar Lisbeth Gärdehall.
Alla målar fritt efter egen fantasi. Renee Antonsen visar bland annat upp en modernistisk kattmålmålning.
– Jag är inne i en kattperiod nu, förklarar hon och skrattar.
När man passerat konstgruppens utställning och når slutet av korridoren kommer man fram till bangolfgruppens lokaler.
I en sal finns ett par banor uppbyggda. Här träffas gruppen på måndagar och tisdagar för att träna. Och på fredagar är det matchspel.
– Då brukar vi spela mot lag från andra mötesplatser här i Västerås, berättar Agneta Lundbäck.
Matcherna spelas, till skillnad från vanlig bangolf som brukar spelas på 18-hålsbanor, på en en enda bana. Lagen består då av sex spelare.
Totalt finns det 18 spelare i Skiljebos lag.
Det stora samtalsämnet i pensionärernas bangolfvärld är just nu orättvisan mot laget från Bäckby.
– De är tvungna att betala för sin lokal inne på mötesplatsen, medan vi andra får spela gratis. Det tycker vi är fel. När de har pratat med kommunen och ifrågasatt varför de ska betala har de fått som förslag att de istället kan spela boule. Det är ju oförskämt!, säger Agneta.
Tillbaka vid allsången hittar vi Ola Sammels bakom kafédisken där han serverar kaffe och nybakt fika. Han har jobbat här i cirka 20 års tid och fungerar som ”allt i allo” i verksamheten.
– Jag sköter kaféet, förbereder aktiviteter och allt annat som har med mötesplatsen att göra, berättar han.
Ola får en nära kontakt med de äldre i området och vet hur uppskattad verksamheten är.
– Mötesplatsen betyder väldigt mycket för de äldre här i området. Hit kan de komma och fika och umgås, antingen med vänner eller med oss i personalen. Det är otroligt mycket glädje här, säger han.





