Riksdagskandidaten Lena Johansson (S) och kommunstyrelsens ordförande i Västerås Staffan Jansson (S). Foto: Michaela Ericzén

13,3 miljoner kronor till utvecklad hälsosjukvård i länet

På tisdagen presenterade regeringen en vårändringsbudget på cirka 30 miljarder kronor. I samband med en pressträff i Västerås stadshus på tisdagseftermiddagen berättade riksdagskandidaten Lena Johansson (S) och kommunstyrelsens ordförande i Västerås Staffan Jansson (S) hur den ändrade budgeten påverkar Västmanland och Västerås. – Det är en budget som riktar sig till de individer som verkligen behöver stödet för att kunna klara sin vardag.

Publicerad

Det görs satsningar både för att lindra krigets konsekvenser för vanligt folk och för att stärka välfärden, krisberedskapen och det civila försvaret.

Regeringen föreslår i sin vårändringsbudget att hushåll i alla kommuner i länet kommer att få ta del av den förlängda elpriskompensationen, under mars månad, på upp till 1 000 kronor.

Sammanlagt kommer uppskattningsvis 109 068 fordonsägare i Västmanland, varav 55 888 västeråsare, få tanka billigare när regeringen sänker skatten på bensin och diesel med cirka 1 krona och 80 öre per liter mellan maj och september 2022. 56 368 Västeråsare kommer även att få 1 000 kronor med regeringens drivmedelskompensation.

Cirka 30 000 pensionärer i länet som har låga inkomster kommer att få i snitt 762 kronor mer i plånboken varje månad från och med augusti med det nya garantitillägget. 6 198 barnfamiljer med låga inkomster, varav 3 323 hemmahörande i Västerås, kommer att få i snitt 508 kronor mer i bostadsbidrag under andra halvan av 2022.

– Det är en ”sossig” budget som tar höjd för ett starkt samhällsbygge och individerna i samhället som behöver det mest, säger Lena Johansson (S).

Staffan Jansson (S) fyller i:

– Efter pandemin har många påverkats, både ungdomar som haft svårt att få jobb, men även barnfamiljer och pensionärer som drabbas hårt av kostnadsökningar på bland annat livsmedel. Det är en budget som riktar sig till de individer som verkligen behöver stödet för att kunna klara sin vardag. Det känns jättebra att det är en profil som stärker de med lägst inkomst, säger han och fortsätter:

– Flera av frågorna har vi länge drivit partipolitiskt.

Region Västmanland kommer att få 13,3 miljoner kronor mer för att anställa fler sjuksköterskor och förbättra arbetsmiljön så att antalet vårdplatser kan öka.

– Det är en viktig satsning på hälsosjukvården. Under pandemin har personalen haft det tungt och jobbigt och behöver återhämtning. Man behöver satsa på långsiktig kompetensförsörjning och det här är ett stöd i det. Det är 13,3 miljoner kronor som är väldigt välkomna för en bra vård i Västerås och Västmanland, säger Lena Johansson.

För att stärka det civila försvaret får kommunerna i Västmanland 2,4 miljoner kronor och Region Västmanland 0,7 miljoner kronor. Dessutom kommer Västerås att få del av regeringens satsning för att rusta upp befintliga befolkningsskyddsrum.

– Det blir riktigt bra, vi behöver mer modern elförsörjning och fungerande vatten och ventilation i de skyddsrum som förfallit under de senaste decennierna, säger Staffan Jansson.

Riksdagen ska rösta om budgeten den 15 juni.

Powered by Labrador CMS