Släpper nytt. Västeråsbandet The Go Getters släpper nu sitt första album på nio år. På albumet hyllas bland annat Lemmy från Motörhead, en person som frontmannen Peter Sandberg träffat flera gånger och tyckte väldigt bra om. Foto: Lasse Blom

Vägen till nya skivan har kantats av motgångar

Fansen har fått vänta i nio år, men nu har The Go Getters släppt sitt nya album Love & Hate. Vägen till releasen har dock varit kantad av problem och tragik. – Vår gitarrist omkom. Då la vi allt åt sidan, säger frontmannen Peter Sandberg.

Publicerad

Fansen har fått vänta i nio år, men nu har The Go Getters släppt sitt nya album Love & Hate.Vägen till releasen har dock varit kantad av problem och tragik.– Vår gitarrist omkom. Då la vi allt åt sidan, säger frontmannen Peter Sandberg.

Nya albumet Love & Hate.

Bland låtarna som The Go Getters gjort covers på finns exempelvis Ring of Fire av Johnny Cash. Go Getters version är dock lite lugnare än vad den är i vanliga fall.

– Jag har alltid tyckt att folk kör den för fort. De stressar upp den i onödan. Låten har ju en fin text.

Hur stor är Johnny Cash för dig?

– Över två meter, svarar Peter och skrattar. Men jag tyckte att han blev ännu bättre när han blev gammal. Inte minst sångmässigt. Han fick mycket mer karaktär i rösten då. Annars är Hank Williams och Dean Martin dom som är störst för mig.

På plattan finns kanske lite överraskande även en cover av Motörhead. Låten som heter just Motörhead, är med som en hyllning till bandets bortgångne sångare och frontfigur Lemmy Kilmister.

– Det var den första Motörhheadlåten som jag hörde på 70-talet. Det är så tragiskt med alla stjärnor som har vuxit upp med nu har gått bort.

Vad har Lemmy betytt för dig?

– Han brydde sig inte. Det gillade jag. Han var en vanlig rocksnubbe. Väldigt trevlig dessutom.

Träffade du honom någon gång?

– Ja flera gånger faktiskt! Vi spelade en del ihop med hans gitarrist. Han hade kunnat vara hur stötig som helst, men han var supertrevlig. Tog sig alltid tid och var folklig. Jag tror att det det är därför han var så omtyckt.

Processen med den nya plattan har varit minst sagt långdragen och kantad av diverse tragedier. Det förklarar varför det tagit nio år från när senaste albumet släpptes.

– Det har varit ett riktigt aber att vänta på. Vi började med skivan, men så dog vår gitarrist Robin Jonson i en motorcykelkrasch 2011. Då blev det stopp på allting, och efter det kom vi inte till skott.

Försvann spårlöst

När Go Getters sedan till slut kom igång och spelade in materialet till plattan kom nästa motgång. Då insjuknade bandets skivbolagskontakt, vilket gjorde att allt sköts upp igen.

– Allt var egentligen inspelat och klart redan i våras och vi fick reda på att plattan skulle släppas under sommaren.

Men då försvann skivbolagskontakten spårlöst. Peter fick helt enkelt inte tag i honom.

– Jag började nästan bli lite irriterad. Men så fick jag till sist höra att han hade blivit allvarligt sjuk.

Kär i Texas

Efter releasen av det nya albumet fortsätter The Go Getters med sitt eviga turnérande.

– Vi är ute och spelar hela tiden. Förutom att jag skriver lite om musik i en biltidning är det här det enda jag gör. Jag har mer eller mindre spelat på heltid sedan 1995. Det är inget jag klagar över – jag har haft sämre jobb.

Nu närmast väntar spelningar i Falköping, Schweiz och sedan Texas.

Favoritplatserna är spela på är Finland, Australien – och Bankiren här på hemmaplan i Västerås.

– Dessutom har jag blivit kär i Texas. Förr var vi mycket i Kalifornien, men det är så tillgjort som det påstås vara där. Dessutom är det mindre droger och gäng i Texas. Jag tycker inte om sidan med droger inom musikindustrin.

Kommer du i kontakt med mycket droger när du är ute och spelar?

– Ja, absolut. Man ser jättemycket när man är ute. Kokain och sånt. Men själv har jag aldrig ens rökt. Sprit har jag druckit – i alla dess former. Jag kommer från Sverige, och dessutom motorkulturen, och då är det inte okej med knark.

Enligt Peter Sandberg finns det en stor fördel med att just vara ute och spela rockabilly.

– Det är en blandning av så mycket: jazz, swing, blues, surf, punk, rock´n´roll och country. Vi ligger mitt emellan allt och passar in överallt. Spelar man blues blir man ju inte inbjuden till jazzfestivaler, men vi får spela där.

I samband med att nya plattan släpptes blev The Go Getters även nominerade till priset som årets grupp vid The Ameripolitan Awards.

Galan är till för att lyfta den amerikanska roots-musiken, som till exempel honky-tonk, western swing och rockabilly.

– Det fungerar lite som en motvikt till den moderna countrymusiken som är stor idag, förklarar Peter Sandberg.

Fredagen den 17 november har The Go Getters releaseparty för den nya skivan på Bankiren i Västerås.

Powered by Labrador CMS