VACCINATION. Den större gruppen av 65-plussare kommer vaccineras året ut. Foto: MOSTPHOTOS
VACCINATION. Den större gruppen av 65-plussare kommer vaccineras året ut. Foto: MOSTPHOTOS

Vaccination av 65-plussare kan pågå året ut

Det har kommit nya besked kring tredje vaccindosen. Vaccinationssamordningen har precis börjat med äldre över 65 år, då kom beskedet om att alla över 18 år ska få en tredje dos.

Publicerad

I veckan kom nya besked från Folkhälsomyndigheten. Nu ska alla över 18 år få en tredje dos vaccin mot covid-19, det bara veckor efter beskedet att alla över 65 år skulle erbjudas en tredje dos.

De nya beskeden har fått vaccinationssamordningen att arbeta hårt att hitta en väg framåt för att klara av att ge en tredje dos till de åldersgrupper som behöver.

– Vi har vetat om länge att man ska ge dos tre, men det är inte nu, det finns en tydlig prioriteringsordning. Det som vi vet nu är att vi ska komma upp till en 80-procentig vaccinationstäckning i gruppen 65 till 79 år innan vi får börja med efterföljande prioriteringsgrupp, säger vaccinationssamordnaren Mikael Sars.

– Beräkningen här i Västmanland är att vi inte kommer hinna med det under det här året utan det blir nog i januari som vi kan börja med nästföljande grupp, säger Mikael Sars.

I våras fortlöpte vaccinationen indelat per åldersgrupp men också med förtur för yngre personer i riskgrupp. Hur detta ska göras nu är inte riktigt klart, valet står mellan ålder och riskgrupp men också tidfönstret, antalet månader från tredje dosen kan komma att avgöra när den tredje dosen ska vara aktuell.

När det gäller vaccination av personer över 65 år så är tredje dosen möjlig tidigast 5 månader från andra dosen.

Ökar kapaciteten

Västerås Tidning har tidigare berättat om att hyresavtalen för de stora vaccinationsmottagningarna löpte ut den 1 november och att vaccinationssamordningen lyckats hyra mottagning Hälla syd för att utöka kapaciteten. Nu ligger ansvaret på vaccination hos vårdcentralerna, samtidigt som de har fullt upp med att hantera vaccination mot säsongsinfluensan.

På vissa vårdcentraler är det ett ansträngt läge att få till båda vaccinationerna, både gällande tillgänglig personal men också lokalernas storlek och utformning, som inte anses vara lämpliga för en massvaccination.

– Vårdcentralerna gör ett fantastiskt jobb och jobbar så fort de kan. De är hårt pressade och vi ska hjälpa till att öka kapaciteten ytterligare, säger Mikael Sars.

Personer över 80 år får brev

För personer över 80 år som ännu inte lyckats få en tid för en tredje dos kommer lugnande besked från vaccinationssamordnaren Mikael Sars:

– Inom den närmaste tiden kommer vi skicka ut brev till personer över 80 år med en förbokad tid till vaccination.

Powered by Labrador CMS