Spänning. Lars-Erik Lund håller i kursen ”Några nedslag i den svenska deckargenren” på Senioruniversitetet.

Förkovra dig i deckarnas värld

Många gillar att läsa och många gillar framför allt att läsa deckare. Är du pensionerad och vill ta intresset ett steg till och diskutera deckare med likasinnade, kan en litteraturkurs på Senioruniversitetet vara något för dig.

Publicerad

Senioruniversitetet Västerås är en ideell obunden förening som anordnar kurser, studieresor och föreläsningar för alla som har pension av något slag samt för maka, make eller sambo till den som är pensionär.

Varje år ges ungefär 70 kurser på Senioruniversitetet och en av dem är Lars-Erik Lunds kurs Några nedslag i den svenska deckargenren. I kursen får man en historisk tillbakablick över den svenska deckargenren och man fördjupar sig, läser och diskuterar ämnet.

Lars-Erik Lund säger att det här ska ses som en inkörsport, en bas till deckarlitteraturen.

– Det ska vara lättsamt och trevligt. Man behöver inga förkunskaper och vi kommer att diskutera enligt var och ens erfarenhet.

Genom åren har Lars-Erik läst väldigt många deckare.

– Jag har alltid läst och då jag är svensk- och historielärare från början och senare jobbade med bland annat vuxenutbildning, har jag alltid varit allmänt intresserad av litteratur.

När han gick i pension kom han i kontakt med Senioruniversitetet då han själv ville gå någon kurs för att aktivera sig under vinterhalvåret.

– Då jag följt några kurser kom jag på att det skulle vara kul att själv leda en kurs och fast det finns ett brett kursutbud tyckte jag att det saknades kurser där man diskuterade litteratur.

Kursen ges vid sex tillfällen, var fjortonde dag, och det är tänkt att man först går igenom den historiska bakgrunden, hur genren startade i USA och Europa för att sen komma till Sverige.

– Vi går igenom olika begrepp och börjar sen med Stieg Trenter som jag tycker har blivit något slags startpunkt för den svenska deckartraditionen.

Sen fortsätter man att läsa och diskutera Maria Lang, Sjöwall Wahlöö och Lisa Marklund.

– Sista omgången och femte boken har jag tänkt att man en och en, eller två och två, läser en valfri deckare skriven på 2000-talet som man sen presenterar för de andra.

Kursstart 21 september

När: 21 september

Tid: 15.00 – 16.45

Var: Växhuset, Viktor Larssons plats 1

Mer information: www.suvaros.se

Powered by Labrador CMS