Edith Jernstedt överst på NJM-pallen. Västeråssimmaren imponerade i den blågula dressen i Uleåborg med bland annat tre individuella medaljer. Foto: Esa Jernstedt

VSS-simmaren nordisk juniormästare

Västerås SS juniorlandslagssimmare Edith Jernstedt kan summera ett succéartat NM. 16-åringen lämnade finska Uleåborg med ett guld, fyra silver och ett brons.

Edith Jernstedt fick sitt stora genombrott i Eriksdalsbadet i november under SM-tävlingarna med bland annat två seniorguld och fyra JSM-guld.

Det bidrog även till att hon togs ut i den svenska juniorlandslagstruppen till NM den gångna helgen. Och väl där visade VSS-simmaren att den fina SM-insatsen inte var någon tillfällighet och att hon står sig riktigt bra även i konkurrens med övriga Norden.

Edith Jernstedt levererade storstilat på juniordelen av NM i kortbana i Uleåborg under de tre tävlingsdagarna.

Jernstedt inledde med att bli tvåa på distansen som hon vann senior-SM på, 200 medley. Hon fick endast stryk av danskan Sofie Hansen. Samma Hansen skulle hon få en gruvlig revansch på senare när fullträffen kom på den dubbla distansen.

Edith Jernstedt hade ett fullspäckat schema under mästerskapsdag två på lördagen.

Där hoppade hon först i bassängen för final på 100 fjäril och blev fyra i en mycket jämn final där det endast skiljde 19 hundradelar mellan ettan och fyran.

Bara en halvtimme senare var det då dags för 400-medleyfinalen där Edith Jernstedt fick till den stora fullträffen som gör att hon nu kan titulera sig nordisk juniormästarinna. Detta efter ha satt ett prydligt personligt rekord med över två sekunder och segrat i överlägsen stil på tiden 4.42,60. Nästan tre sekunder före danskan Hansen.

Ytterligare en halvtimme senare var hon med i det svenska lagkappslaget som tog silver på 4x200 fritt.

Individuellt säkrade VSS-aren sedan sin tredje medalj under avslutningsdagen då hon blev tvåa på 200 fjäril efter ännu ett nytt personligt rekord.

I lagkappssammanhang blev det ytterligare två medaljer på 4x100 fritt (Jernstedt snabbast i laget på slutsträckan med 56,08) och brons på 4x100 medley, där VSS-aren simmade fjärilssträckan.

Sammanräknat gav NM VSS juniorlandslagssimmare medaljskörden ett guld, fyra silver och ett brons.

Nu får Edith Jernstedt ladda om inför kommande helgs finalsimningar i ungdoms-SM (Sum-Sim) i Stockholm.

Där blir det högst sannolikt en ny medaljfest för den talangfulla 16-åringen.

Silverglädje. Editt Jernstedt ingick i tre svenska lagkappslag som tog lika många medaljer. Här firas silvret på 4x100 m fritt. Foto: Esa Jernstedt
Edith Jernstedt i klubbdressen. Foto: VSS

Edith Jernstedts NM – sex medaljer

Individuellt:

Guld 400 m medley – 4.42,60, personligt rekord med nästan två sekunder (SM-guld)

Silver 200 m fjäril – 2.11,20, personligt rekord (SM-guld)