Pallar med kläder och andra förnödenheter på väg till Polen för till förmån för flyktingarna från Ukraina. Foto: Systemair

Insamling till Ukraina – efter personalens initiativ

Skinnskattebergsföretaget Systemair har samlat in förnödenheter till krigets offer i Ukraina. Bakom initiativet står en av företagets anställda. – Jag följde utvecklingen i Ukraina via radio i slutet av förra veckan och kände att jag på något sätt ville hjälpa till, säger Evelina Westman, anställd som redovisningsekonom på företaget.

Publicerad
Evelina Westman, redovisningsekonom på Systemair Sverige AB drog igång insamlingen i Skinnskatteberg. Foto: Systemair

På sociala medier såg jag att ett företag skulle skänka kläder till de behövande från och då slog det mig att det företag jag arbetar på har ett systerbolag i Polen med sändningar varje vecka. Så på måndagen när jag kom till jobbet började jag ringa runt för att samla på mig information om att vi på Systemair skulle kunna starta en liknande insamling med hjälp av alla våra anställda. Tack vare våra fantastiskt hjälpsamma kollegor både på Systemair Sverige AB och vårt systerbolag i Polen hade vi efter bara några timmar startat insamlingen.

Sofia Rask, vd för Systemair berättar att anställda på Systemair generellt har ett stort samhällsengagemang och tar egna initiativ.

– Men också som företag på lokal nivå finns många fina exempel på stöttning till olika organisationer. Här i Skinnskatteberg finns samarbete med skolan och med schysst framtid. I Nordamerika stöttar man med undervisningsmaterial och i Tyskland finns ett projekt som handlar om att äta rätt. Det är bara några exempel.

Planerar nytt lass

För Evelina är det självklart att hjälpa människor i nöd på det sätt hon kan.

– En kan inte göra allt men alla kan göra något och tillsammans kan man hjälpa väldigt mycket och det har verkligen Systemair bevisat.

Det mesta som samlats in har varit kläder, ytterkläder och skor till vuxna och barn samt filtar och blöjor. Nästa lass hoppas de på mer blöjor, modersmjölkersättning samt hygienprodukter till kvinnor som bindor, tamponger och trosskydd.

Det insamlade kommer internt via de anställda på Systemair som i sin tur har samlat på sig med hjälp av sina närstående och kontakter.

– På mindre än två dygn lyckades vi samla på oss 4,5 fulla pallar som nu är på väg ner till polen. Det som inte fick plats kommer att gå ner till vårt systerbolag i Polen nästa vecka. Därifrån slås våra insamlingar ihop och det skänks vidare till hjälporganisationer i Polen till förmån för flyktingarna från Ukraina, avslutar Evelina Westman.

Fakta: Systemair

Systemair grundades 1974 och är ett ledande ventilationsföretag med verksamhet i 54 länder i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Mellanöstern, Asien, Australien och Afrika. Huvudkontoret finns i Skinnskatteberg. Systemair bidrar till att förbättra inomhusklimatet med hjälp av energieffektiva och hållbara produkter som minskar koldioxidutsläppen.
 

Powered by Labrador CMS