Johan Eliases. Foto: FOTOGRAF HENRIK MILL

UF-chefen: "Otroligt bra processutbildning för eleverna"

Att driva UF-företag är något som många elever runt om i Sverige gör varje år och dessutom uppskattar väldigt mycket. Nyligen har ”UF Målbild 20/21” avslutats och Västmanland är bäst i Sverige! Västerås Tidning har pratat med Johan Eliases, regionchef för Ung Företagsamhet i Västmanland, för att få mer information om Västmanlands framgångar.

Publicerad

Johan, kan du berätta lite om Västmanlands resultat i Målbild 20/21?

– UF jobbar mot femåriga målbilder och Västmanland har verkligen levererat under ”Målbild 20/21”, vi har ökat på alla fronter. Antal UF-företagare har ökat från 876 till 1670 och antalet UF-företag har ökat från 241 till 488. En helt otrolig utveckling och Västmanland är i topp när det gäller UF-företagande i Sverige. Det är otroligt bra processutbildning för eleverna, det hjälper dem att hitta bra kontakter, skapa nätverk inom arbetslivet och dessutom träna entreprenörskap och företagande; något som de har stor nytta av resten av livet, säger Johan Eliases.

Har pandemin påverkat UF-företagandet mycket under denna period?

– Den har så klart påverkat, framför allt har vi fått digitalisera och arbeta på distans. Men när det kommer till intresse, så såg vi faktiskt lite av en corona-boost, så att säga. Jag skulle nästan säga att engagemanget varit större nu än någonsin. Vi har jobbat hårt med att UF ska fungera under pandemin, anpassat vår verksamhet och digitaliserat. Vi ställer inte in, utan vi ställer om, säger Johan Eliases.

Hur ser du på Västerås som UF-stad?

– Som sagt så är Västmanland och Västerås duktiga på att driva UF-företag och det finns många skolor som är väldigt bra på det här. Västerås är dessutom en väldigt bra stad när det kommer till innovationskultur. Däremot så går det att problematisera företagsamheten i Västerås ur ett nationellt perspektiv, vi är helt enkelt inte tillräckligt företagsamma. Det vill vi så klart förändra och jag tror att framgångarna inom UF-företagandet absolut på sikt kommer att lyfta entreprenörskap och företagsamheten i Västerås och bli en grogrund för framtida tillväxt, säger Johan Eliases.

Hur ser den närmaste framtiden ut för UF-företagande?

– Registreringen för UF-företag i Västmanland för läsåret 21/22 är öppen nu och vi hoppas och tror att den positiva trenden fortsätter och att ännu fler får chansen att driva UF-företag. Vi har också påbörjat nästa målbild, som heter Målbild 25/26. Där satsar vi bland annat på innovation & teknik, digitalisering, integration, UF på yrkesförberedande program och även satsningar inom grundskolan. Framtiden är ljus i Västmanland, säger Johan Eliases.

Powered by Labrador CMS