Ulrica Sjödén har under 2018 gjort en imponerande trippelklassiker! Foto: Helena Andersson

Hon gjorde klassikern – tre gånger på ett år

En svensk klassiker, ”Klassikern” är en kombination av fyra svenska långlopp som för de allra flesta är en stor utmaning att genomföra. Men inte för snart 50-åriga Ulrica Sjödén från Västerås som förra året gjorde en trippelklassiker.

Publicerad

Ulrica Sjödén

Ålder: 49

Familj: Två tonåringar

Gör: Ekonomichef

Bor: Gryta

Intressen: Sportdyker

Drömsemester: En dykresa till Maldiverna eller Stora barriärrevet

Att ta sig an En svensk klassiker är en utmaning som lockar många men som samtidigt många tvekar inför. Att göra en Klassiker innebär att man inom en 12-månadersperiod skidar antingen Vasaloppets öppet spår 90 km, eller Engelbrektsloppets 60 km, cyklar Vätternrundans 300 km, simmar 3 000 meter i Vansbrosimningen eller Öppen älv och löper 30 kilometer i Lidingöloppet.

En trippelklassiker innebär att man förutom den traditionella Klassikern även genomför Klassikerhalvan med samma lopp som Klassikern men med halva distanserna och Tjejklassikern med långa men anpassade distanser, alla de här tre under samma 12-månadersperiod.

Hela projektet startade med att Ulrica vann en startplats i Vasaloppet 2017 och då även beslöt sig för att göra en Klassiker, vilket hon gjorde.

2018 skulle hon göra den igen.

– Men jag tänkte att jag skulle snäppa upp det lite med att göra Tjejklassikern också eftersom det ingick en startplats dit när jag var på ett cykelläger. Efter att jag bestämt mig för det så ville min dåvarande kille att vi skulle göra halvklassikern ihop, och så blev det alla tre!

Ulrica bestämde sig för att satsa, och hon lyckades.

– Jag testar, tänkte jag, vi får se, och jag tog mig igenom i alla fall.

Största utmaningen för Ulrica var att springa eftersom hon nästan inte tränat löpning alls de senaste åren.

–Så jag gick gick i princip hela stora Lidingöloppet, men jag tog mig igenom det.

Inför simningen hade Ulrica bara simmat ett par gånger och hon säger att det är cyklingen och skidåkningen som gör henne glad.

– Sticker jag ut och skidar eller cyklar så kommer jag hem och är lycklig, säger hon.

Varför väljer du då att göra alla de här fyra grenarna när du inte gillar alla?

– Det är en utmaning att fixa det. Jag vet att bara jag kommer igång med löpningen så tycker jag om det. Det är meditativt och jag har sprungit mycket tidigare. Jag vet att jag kan tycka att det är skönt, jag har bara inte kommit igång, men jag vill gärna hitta tillbaka dit.

För att lyckas med en trippelklassiker, ja en klassiker överhuvudtaget, säger Ulrica att det behövs ”pannben”.

– Många av grenarna tar lång tid, det kräver att kroppen fixar det och att man har tränat. Har man till exempel aldrig åkt längdskidor förut så kan det ju vara fruktansvärt krångligt och vingligt i början. Det är ju så att ju mer man tränat och desto mer man förberett sig desto roligare blir det och desto bättre mår man.

Hon säger att hon är lite knäpp:

– Folk är imponerade, men jag tycker, äh, det är väl bara att göra det, det är inte en sån jättestor grej för mig.

Här går Ulrica i mål efter att ha slutfört Vättern runt. Foto: PrivatStrax efter målgången i den 30 km långa Kortvasan. Foto: Privat
Ulrica på ett av de många spassen inför skidgrenarna. Foto: Privat

Ulrica Sjödén tipsar

– Börja med att göra Tjejklassikern eller nyheten En Svensk Klassiker korta. Det är något som de allra flesta klarar av med lite träning.

– Fokusera på den gren som kommer härnäst, men släpp inte de andra grenarna helt.

– Fyll på med styrketräning.

– Var beredd på att det kommer att gå åt en hel del tid.

Det här är Klassikern

Sedan starten 1971 har hittills cirka 100 000 diplom delats ut till de som erövrat En svensk klassiker, En svensk klassiker tjej eller En svensk klassiker halva. Intresset för de olika klassikerloppen är stort och ökar ständigt. Totalt deltar 180 000 personer per år i de olika arrangörernas klassikerlopp. Cirka 10 000 personer genomför någon av klassikerna varje år. 2018 startade även En svensk klassiker korta med samma distanser som för Tjejklassikern.

Ulrica Sjödén

Ålder: 49

Familj: Två tonåringar

Gör: Ekonomichef

Bor: Gryta

Intressen: Sportdyker

Drömsemester: En dykresa till Maldiverna eller Stora barriärrevet

Ulrica Sjödén tipsar

– Börja med att göra Tjejklassikern eller nyheten En Svensk Klassiker korta. Det är något som de allra flesta klarar av med lite träning.

– Fokusera på den gren som kommer härnäst, men släpp inte de andra grenarna helt.

– Fyll på med styrketräning.

– Var beredd på att det kommer att gå åt en hel del tid.

Det här är Klassikern

Sedan starten 1971 har hittills cirka 100 000 diplom delats ut till de som erövrat En svensk klassiker, En svensk klassiker tjej eller En svensk klassiker halva. Intresset för de olika klassikerloppen är stort och ökar ständigt. Totalt deltar 180 000 personer per år i de olika arrangörernas klassikerlopp. Cirka 10 000 personer genomför någon av klassikerna varje år. 2018 startade även En svensk klassiker korta med samma distanser som för Tjejklassikern.
 

Powered by Labrador CMS