Strand trogen. Anders Östgren har jobbat på Strands sedan 1970-talet. Idag driver han den anrika butiken på Vasagatan tillsammans med sin fru Annika Östgren. Foto: Helena Andersson

Strands kläder har hållit i 115 år

Välbekanta Strands barn- och ungdomskläder är en butik som funnits i centrala Västerås under en väldigt lång tid. Redan 1907 startade Elin Johansson en klädesbutik på Smedjegatan och på den vägen är det.

Publicerad

Även om det inte är som förr då man hjälpte till på ett annat sätt så träffar man och pratar med många trevliga människor

Anders Östgren som nu driver Strands tillsammans med sin fru Annika Östgren berättar att hans pappa Harry Östgren, som bodde på ett barnhem som låg vid Klippan, blev omhändertagen av Elin Johansson.

– Elin var barnlös men hon tog ofta hand om barn som hade det svårt.

Harry fick jobb som springpojke i butiken 1929 när han var 12 år. Han fortsatte sen att jobba där fram till sin död 1986.

– Han fick också bo hos Elin Johansson på Vasagatan där han även hjälpte till att sköta fastigheten, berättar han.

1938 köpte Bertil Strand Elins butik som han sedan drev tillsammans med sina söner, Klas-Göran och Hans-Bertil, tills Anders pappa och mamma tog över butiken 1973.

– Själv gick jag ut gymnasiet och tog en ekonomisk specialkurs. Sen jobbade jag på slakteri runt sju månader, gjorde lumpen och sen började jag i butiken, berättar Anders.

1986 när hans pappa Harry gick bort tog Anders och hans bror Svante i sin tur över butiken som Anders nu driver tillsammans med sin fru Annika.

Och på Strands har han blivit kvar.

– Jag har inga planer på att sluta, jag tänker hålla på så länge det går. Det här är inget vanligt jobb, det är mer en livsstil, säger Anders som fyller 70 år i januari.

Utbudet är digert hos Strands. Foto: Helena Andersson

Butiken har legat på sin nuvarande plats sen 1965 då Västerås första galleria kom till – Metrohuset.

– Här i huset fanns det till exempel färghandel, leksaksaffär, musikaffär, tobaksaffär, bokhandel och den största affären som var Clasings herrkläder. Nu är det bara vi och Eggeborn kvar i huset, säger Anders.

Inriktningen på Strands har alltid varit barnkläder.

– Tidigare hade vi ett större storleksutbud och var väldigt duktiga på kostymer. Nu är overaller och babykläder något vi kan och även Lewis-jeans och olika presenter är populära.

Butiken är stor, runt 700 kvadratmeter. Anders säger att det innebär att man kan ha allt framme i butiken så att kunderna kan hitta det de söker på egen hand.

– Förr var det fördelaktigt att ha stora lager så man sprang ofta och hämtade kläder åt kunderna, nu vill de flesta inte ha någon hjälp utan vill leta själva.

Anders säger att de aldrig ens funderat på att lämna city.

– Fördelarna här är att centrumet är ganska kompakt. Vi har många konkurrenter samlade här, som Lindex, Kappahl, Polarn och Pyret, HM och Cubus, vilket gör att jag tror att man gärna åker till centrum när man ska handla barnkläder.

Om citys framtid säger Anders att det blir spännande att se vad som händer i Punkt.

– Det saknas flera sorters butiker här i centrum, som till exempel en lampaffär och en färgaffär. Jag tycker också att parkeringsavgifterna skulle behöva sänkas kraftigt. Något som verkligen behövs för att locka fler människor till city är att vi får hit flera olika sorters butiker.

Avslutningsvis säger Anders att det bästa med hans jobb är kontakten med kunderna.

– Även om det inte är som förr då man hjälpte till på ett annat sätt så träffar man och pratar med många trevliga människor.

Powered by Labrador CMS