Redo att korka upp Vinoteket 2.0. Från vänster delägarna Patric Anderson, Peter Sandberg och Daniel Sandvall samt restaurangnestorn Salvatore “Salle” Macri. Även Oscar Pedraza (ej med på bild vid detta tillfälle) är en av delägarna till Vinoteket.

Krogprofilens comeback – blir en del av nya Vinoteket: ”Passion, glädje och kärlek”

Välkomna till Vinoteket 2.0.
En av Västerås största krogprofiler gör comeback och kliver in som ny partner. En legendarisk Västeråskock utvecklar menyn och en illustratör ger lokalen en ny kostym.
– Vinoteket är som livet ska vara: enkelt, gott och okomplicerat, säger nye delägaren och Frankgrundaren Peter Sandberg inför morgondagens nyöppning.

Publicerad Senast uppdaterad

Han lämnade sin hjärtekrog Frank i början av mars i år efter nästan 15 år.Först som initiativtagare och ägare och efter försäljningen 2017 några år som anställd.

Planen var att realisera en ny restaurangsatsning i pantbankslokalen bredvid Danske Bank utefter Erik Hahrs gata – när den gick i stöpet på grund av en orolig omvärld stod Peter Sandberg plötsligt helt utan planer.

Tills nu, då han i dagarna köper in sig i Vinoteket.

Varför blev det Vinoteket för dig?

– Det var främst Daniel Sandvall (en av delägarna, reds. anm.) som sakta började bearbeta mig då jag går som barn i huset. Han vet att jag oftast har åsikter, tankar och drömmar kring restaurang. Vi pratade ihop oss över en flaska rött och jag erbjöds möjlighet att stegvis förändra detaljer som kommer att lyfta de genuina och charmiga lokalerna här i Officershuset.

Frankgrundaren Peter Sandberg är tillbaka på Västerås restaurangscen som delägare och en drivande kraft i Vinoteket. ”Mitt bidrag blir inledningsvis att skruva lite på inredning, musikprofil, logotype och menyer”, säger han.

Daniel Sandvall och Patric Anderson har drivit Vinoteket de senaste fyra åren.

– Vi kände själva att vi behövde en ny kraft som driver på Vinotekets utveckling. Det är både inspirerande och lite skrämmande att få in en kreativ galning som Peter som vi vet har många idéer, säger Patric Anderson.

En del av förädlandet av Vinoteket märks av redan i morgon onsdag.– Andra förändringar landar stegvis. Jag är nog extra stolt över samarbetet med fantastiska illustratören Helene Bohman Bengtsson som hjälpt mig att skapa en ny retro-logotype och som applicerat sin konstnärliga ådra för att förverkliga och utveckla en riktigt flippad idé jag haft som nog bör ses på plats – krogen möter barnboken.

Vad är det du främst velat ändra på?

– Restaurang, för mig, handlar om kombinationen av musik, inredning, koncept och mest av allt om passion, glädje och kärlek. På Vinoteket finns redan härlig dedikerad personal som brinner för och älskar vin. Mitt bidrag blir inledningsvis att skruva lite på inredning, musikprofil, logotype och menyer, säger Peter Sandberg.

Med hjälp av bland annat Mattbolaget som klätt baren och Östermalms Snickeri som konstruerat ett hyllsystem för det stora utbudet av vin knyter Vinoteket med TB Prints foliering och trycksaker ihop den röda tråden, att man besöker ett vinotek.

– I januari släpper vi helt ny webb, foto- och konstsamarbeten och en fortsättning för vår ständiga satsning på att finslipa vårt stora vinsortiment som med tiden bara ska bli bättre.

Krogen möter barnboken. Inspirationen till tapeten som välkomnar till höger när man kliver in i Vinotekets lokaler har illustratören Helene Bohman Bengtsson hämtat från Bemelmanns Bar i New York. De finns även tavlor i övriga lokalen.
Vinbibel. En gedigen och genomarbetad vinbibel på 160 sidor har tagits fram med all önskvärd information för att hitta något som passar av det digra vinutbud som erbjuds på Vinoteket.

Maten då?

Jo, där kommer nästa comeback in i bilden – Limones evige köksmästare och kockprofilen Salvatore “Salle” Macri.

– När jag fick höra att Västerås egen restaurangnestor tänkte hänga upp knivarna och pensionera sig såg jag en möjlighet. Jag bad om hjälp då jag förstod att Salle aldrig skulle orka vara pensionär på heltid, han är för social och älskar ju att sprida sin passion för sin stil av mat, säger Peter Sandberg.

Och fortsätter:

– Han tackade ja och som vår vän och ”consigliere” jobbar vi nu med en plan att stegvis utveckla menyn med små och stora vin-vänliga rätter där de genuina smaker som varit Salles signum i alla år framträder, kul!

Synliggörs. De nya hyllorna knyter ihop den röda tråden och gör att känslan av att man besöker ett vinotek blir än mer tydlig.

Det är redan tufft i restaurangbranschen och nu skenar råvarupriser och elkostnader. Vad anser du blir de största utmaningarna framöver?

– För krögarna, helt klart bristen på personal och de höjda råvarupriserna. För gästen tror jag det kommer att handla mycket om priset för en utekväll. Hur ofta har man råd att unna sig och vilken nivå på utsvävning söker man sig till? Avsmakning och hög nota en tisdagskväll? Det kommer inte vara för alla.

Östermalms Snickeri har konstruerat ett hyllsystem för att göra det stora utbudet av vin mer synligt.

Krogen som socialt vardagsrum hoppas han verkligen består.

– Jag älskar ju vår bransch och vill tro att människor fortsatt alltid vill umgås under trivsamma och avslappnade former. Någonstans där landade jag väl själv i mitt beslut att Vinoteket för gästen ligger i hyfsat rätt prisläge med smårätter, pizza, vin, mysig miljö och flera andra komponenter som är som livet helst skall vara – enkelt, gott och okomplicerat, avslutar Peter Sandberg.

Powered by Labrador CMS