Grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös.

Här är Västmanlands landskapsmåltid

Nu är Västmanlands landskapsmåltid utsedd – med råvaror hämtade från länet som gös, rådjur och Västeråsgurka.

Publicerad Senast uppdaterad

Under en ceremoni på slottet delade landshövding Johan Sterte ut diplom till kockarna bakom rätterna.

Rätterna som vann var en förrätt av Hans Johnson – Grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös, en huvudrätt av Andreas Sorvegli och Fredrik Smystad – Trattkantarellsotad rådjursfilé med äppelcidersås och desserten – Sorbet på gurka och citrus av Agneta Lokrantz.

Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Matkreatörer. Andreas Sorvegli vinnare av huvudrätt, Hans Johnson vinnare av förrätt, Johan Sterte Västmanlands landshövding, Fredrik Smystad vinnare av huvudrätt, Ulrica Gradin länsråd, Patrik Rehn, representant för Smaka på Västmanland. (Saknas på bilden Agneta Lokrantz vinnare av dessert).

Alla landskapens måltider offentliggörs 1 januari 2023 i samband med att Stockholm startar sitt år som Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. Därefter kommer rätterna presenteras för en internationell publik under evenemanget ”Swedish Tables of Gastronomy” i Stockholm i maj 2023.

Powered by Labrador CMS