Veckans dryckestips signerat Jenny Asplund. Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg – Blossa 22 New Orleans – Churchill’s Late Bottled – Brännland Ember Iscider Glögg – Cuco Oloroso Dry – Blossa Starkvinsglögg Vit.

Flytande godsaker till advent

Västerås Tidnings dryckesexpert Jenny Asplund om dryckerna som flyter ihop med årstiden

Publicerad

Första advent står för dörren vilket innebär startskottet för en månads julfirande. I år välkomnar vi högtiden inte bara med gnistrande ljus och julstjärnor utan även med snöbeklädda gator och köldbitna kinder. Det bådar sannerligen gott för en vit jul.

Jenny Asplund, Västerås Tidnings dryckesexpert.

Tiden kännetecknas till stor del av allsköns godsaker både i fast och flytande form.

När det gäller ätbara sötsaker är lussebullen och pepparkakan ett måste för många under julmånaden. När det gäller läckerbitar i flytande form är ingen dryck lika starkt förknippad med adventsfirandet och jultraditioner i vårt avlånga land som glögg. Nuförtiden inmundigas drycken både varm och kall trots att ordet glögg har sitt ursprung i verbet glödga som betyder värma upp. Gamla traditioner får nya uttryck.

Här kommer årstidens godsaker på flaska lika söta som kärleken där glögg varvas med portvin och sherry. En härlig blandning som inte bara lyser upp tillvaron i årets mörkaste tid utan även värmer upp våra sinnen i väntan på Lucia, stjärngossar, bocken och tomten.

Helgens bästa dryckestips!

Lilla Hyttnäs Ekologiska Starkvinsglögg

En röd ekologisk glögg med klassiskt snitt där traditionella julkryddor såsom kryddnejlika, kanel, och kardemumma samsas med pomerans, nyslungad honung och en fläkt av ingefära. Namnet är taget från Carl Larssons konstnärshem i Sundborn och etiketten får en osökt att tänka på jul i en traditionell röd stuga med vita knutar. Perfekt till den nybakade pepparkakan.

Artikelnr: 71269 Alkoholhalt: 15 % Pris: 99 kr (750 ml)


Blossa 22 New Orleans

Varje år åker Blossa ut i världen för att finna inspiration till sin årgångsglögg och i år har man hamnat i New Orleans, en stad med nattlivspuls samt oändliga smaker. Vad sägs om passionsfrukt, jordgubbe, blåbär, chili och rökt paprika i samstämmighet med klassiska glöggkryddor bestående av kryddnejlika, ingefära och kardemumma? Jag säger smakexplosion. Dricks varm eller kall.

Artikelnr: 57745 Alkoholhalt: 15 % Pris: 125 kr (750 ml)


Churchill’s Late Bottled Vintage, 2017

Portvin är en himmelsk dryck från Portugal som går under epitetet starkvin. Den här sötingen kommer fullpackad med allehanda smaker där lakrits, kakao och en bit mörk choklad gifter sig väl med inslag av fikon, lavendel och ett sting av peppar. Servera till pepparkakan med blåmögelosten och du blir tillställningens hjälte då kombinationen gör att magi uppstår.

Artikelnr: 8016 Alkoholhalt: 19,5 % Pris: 199 kr (500 ml)


Brännland Ember Iscider Glögg

Ljuvlig dryck från norra Sverige med fantastiska smaker av vinteräpplen, apelsin och torkad aprikos som tillsammans med julkryddor och anis bildar en ljuv vintersymfoni. Balanserade smaker med blandning av syrligt och sött och en liten hetta à la ingefära. Serveras varm, kanske med russin och mandel, eller kall ”on the rocks”. Allt efter behag.

Artikelnr: 94300 Alkoholhalt: 12% Pris: 189 kr (500 ml)


Cuco Oloroso Dry

Sherry, som har sitt ursprung i Jerez i södra Spanien, är en dryck som enligt undertecknad är gudabenådad och samtidigt väldigt underskattad. Den kommer i många olika skepnader och listan på matkombinationer är oändlig. Oloroso är den mest smakrika sherrystilen och har ljuvliga toner av russin, hasselnötter och apelsinzest. Njut den till hårdosten och du kommer få mersmak.

Artikelnr: 8239 Alkoholhalt: 19,5 % Pris: 99 kr (375 ml)


Blossa Starkvinsglögg Vit

Bland de fem miljoner liter glögg vi svenskar får i oss varje år tillhör en stor andel någon av produkterna från Blossa. Med en stor uppsjö av produkter samt en alldeles egen jingel har varumärket tagit ett starkt grepp om svenskarnas julfirande. Här i form av kryddnejlika, kanel och kardemumma som omfamnas av citrustoner och pomerans. Till det en efter-smak som biter sig kvar i munhålan. Artikelnr: 96519 Alkoholhalt: 15 % Pris: 99 kr (750 ml)

Powered by Labrador CMS