Istället för grillat. Vitt eller rosé är bra val till lättare sommarrätter. Foto: Mostphotos

Tunga vintips – till lättare sommarrätter

Mycket grillat blir det nu när vädret är på topp, men värmen gör att man ibland också vill ha lite lättare mat som passar i solen.

Publicerad

Veckans vinspalt ger er tips om viner som passar bra om man inte är sugen på rykande köttbitar med svulstiga såser. Huvudregeln när man kombinerar mat med vin är att rätten matchar vinet i fyllighet/lätthet.

Ett kraftigt, stort vin till en elegant maträtt gör att vinet tar över för mycket. Lika åt andra hållet där maten är mustig och smakrik, där ett lättare vin bleknar och upplevs tråkigt och smaklöst.

De flesta vita- och roséviner är bra val till lättare rätter, speciellt om det finns lite syra i maten som möter upp syran i vinet.

Till de lättare, röda vinerna brukar man kunna gå efter druvsorter som exempelvis Pinot Noir, Gamay och Rufete. Här kommer några förslag på sköna viner som passar perfekt till lättare sommarrätter.

Georges Duboeuf Morgon

Frankrike, Beaujolais. Nr: 5106. Pris: 109 kr

Om: Mycket trevligt vin – fruktigt, bärigt, lent, mycket måttlig syra och smakar solvarma hallon och jordgubbar. En trevlig aspekt är att det är från ett utav de bästa områdena i hela Beaujolais. Man rankar vinerna från vanlig Beaujolais, lite bättre ”Beaujolais Village” och bäst är de tio ”cru”-områden där Morgon är ett. Härifrån brukar vinerna var mer strukturerade och något tyngre, men här är det frukten som talar. Servera till en god sallad med jordgubbar och du har en svårslagen kombo.

Les Fumées Blanches

Frankrike, Vin de France.

Nr: 22138. Pris: 89 kr

Om: Producenten François Lurton kan man lita på oavsett prislappen. Detta är ett lustigt vin som hamnar i klassen rosé. Det är nämligen gjort på druvan Sauvignon Gris som är rosa till färgen. Eftersom man låter skalen ligga med några timmar innan man jäser vinet, ger detta lite färg och skapar ett otroligt ljust rosa vin. En udda fågel som är väl värd att prova med inslag av mogna rabarber och röda vinbär. Sällskapsvin såklart, men funkar även fint till lättare protein som fågel, fisk eller mittemellan.

Folklore Albariño

Spanien, Rías Baixas

Nr: 6263. Pris: 99 kr

Om: Om jag skulle ranka de godaste gröna druvorna så hamnar helt klart Albariño topp-fem. Levererar nästan alltid och detta är inget undantag. Både i Spanien och Portugal anser man denna druva som en av de bästa gröna. Man kan hitta lime, citrus, något tropiskt inslag som ananas och en typsik frisk, fräsch syra. Vinet kommer från producenten Vining som drivs av en kvinnlig eldsjäl vid namn Almudena Imhof. Passar grymt till fisk & skaldjur.

Fernand Engel Crémant

Frankrike, Alsace

Nr: 7520. Pris: 89 kr (375 ml)

Om: Perfekt att smutta på innan middagen med eller när man är sugen på ett glas bubbel. Dags att slå ett slag för bra skumpa i liten flaska. Det köper vi på tok för sällan. Ett glas per näsa är perfekt att börja med medans maten blir klar på spisen. Här har vi en torr fin Crémant 100% Chardonnay som är gjord med samma teknik som i Champagne. Aningen bördig med citrus, grape och päron. Funkar självklart också till mat, men då föreslår jag istället storebror på 750ml så man kan få sig lite påfyllning om så önskas.

Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.
Powered by Labrador CMS