Enrico Pianadei var en av alla lokala importörer som var på plats i Officershuset. Foto: Officershuset

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.

Publicerad

Det ryktas om att mässan kommer tillbaka igen redan i maj

Besökarna fick chansen att prova viner från hela världen och dessutom lite öl och rom.

För er som inte kunde närvara kommer här i spalten en liten överblick av några av de viner som erbjöds att prova på.

Det är ju det som är så fantastiskt bra med mässor, att man kan få prova en liten skvätt av så oerhört många olika viner.

Det ryktas om att mässan kommer tillbaka igen redan i maj. Då är det läge att passa på!

Suertes del Marqués 7 Fuentes

Spanien, Valle de la Orotava (Teneriffa)

Nr: 2763 Pris: 149 kr

Om: Kanarieöarna drabbades aldrig av vinlus så därför kan oympade vinrankor odlas här. Vinrankornas ålder spänner mellan 10 och 180 år! Druvsorterna är 90% Listán Negro och resten Tintilla. Producenten jobbar både ekologiskt och biodynamiskt så ingen kemisk besprutning eller tillsats av jäst förekommer. Dessutom är tillsatsen av svavel minimal. Ett naturvin i mångas ögon. Kryddigt med inslag av jordgubbar, lingon, vitpeppar och örter. Servera tillsammans med klyftpotatis, rosmarin och hemgjorda köttbullar.

Weingut Weninger Sopron

Ungern, Sopron

Nr: 2158 Pris: 99 kr

Om: Vinet är gjort på Kékfrankos som i Österrike kallas för Blaufränkisch och i Tyskland för Lemberger. Druvan Merlot har också blandats i, vilket ger en spännande och ovanlig mix. Även här jobbar producenten enligt biodynamiska principer och kallar detta för ett naturvin. Vinet är ganska lätt med en kryddig smak med inslag av blåbär, färska örter, rosépeppar och lakrits. Den eleganta karaktären gör att vinet passar bäst till lättare maträtter med mycket örter som gifter sig med vinets kryddighet.

Horta Osórios Wines H.O. Colheita

Portugal, Douro

Nr: 76464 (BS) Pris: 190 kr

Om: Portugal gör inte bara portvin utan alldeles utsökta torra viner. Tyvärr finns mycket lite av detta i bolagets ordinarie sortiment, vilket gör att många inte har hittat dem ännu. Detta vin är en blandning av druvorna Touriga Nacional, Touriga Franca och Sousão som mognat i 15 månader på franska ekfat. Skön tyngd med både frisk syra och mogen mörk frukt. Ganska mjuka tanniner som gör att vinet lätt slinker ner tillsammans med en stekt ryggbiff, coleslaw och hasselbackspotatis.

Leone de Castris Per Lui Susumaniello

Italien, Salento (Puglia)

Nr: 71741 (BS) Pris: 395 kr

Om: Här har vi ett urtypiskt exempel på varför man ska gå på vinmässa. Ett relativt dyrt vin, från en konstig region med en ännu mer märklig druva – Susumaniello. Många tänker nog både en och två gånger innan man vågar slå till. Men när man har provat en skvätt av vinet och fått insikt om hur gott det är blir det så mycket enklare. Rubinrött vin med mogna bär, viol och lakrits med stort djup och karaktär. Servera som ovan men låt vinet bli kungen för kvällen. Stora glas och riklig mängd.

Här är veckans vintips signerat Patric Anderson.
Västerås Tidnings vinexpert Patric Anderson är här med en ny spalt. Foto: Jonas Bergkvist
Powered by Labrador CMS