Här är veckans vintips från Västerås Tidnings expert Patric Anderson.

Rosé – inte bara för varma sommardagar

Vad är det med oss svenskar och att vi förknippar rosévin med sommaren? Kanske för att Systembolaget just då fördubblar sortimentet och att vi därför tror att det är en sommardryck – eller kanske för att det helt enkelt passar så bra i solen?

Publicerad

Oavsett så är rosé ett vitt vin som har fått färg av skalen från blåa druvor. Vinet görs alltså på blåa druvsorter (ofta tillsammans med gröna druvor) och ju längre skalen ligger med och myser, ju mörkare blir den rosa färgen.

Rosé är gott att dricka året runt och till de flesta tillställningar. Perfekt sällskapsdryck som också funkar jättefint till lättare maträtter som jag har skrivit om i tidigare spalter.

Colle Reale Cerasuolo Rosé

Italien, Montepulciano d’Abruzzo

Nr: 2242. Pris: 89 kr

Om: Man kan tro att allt rosé kommer från Provence när man tittar i hyllorna på Systembolaget, men så är det såklart inte. Rosé produceras i hela världen men tyvärr hittar väldigt lite hit till Sverige. Här är ett exempel från Italien gjort på druvan Montepulciano som är ett bra exempel på frisk, fruktig, bärig rosé med låg sockerhalt som är helt ekologiskt producerat. Våga prova runt lite i det smala sortimentet, det finns mycket gott.

Grande Recolte

Frankrike, Provence.

Nr: 75286 Pris: 117 kr

Om: Nästan all rosé kommer i genomskinliga flaskor för att man ska bli lockad av den mysiga färgen. Många producenter väljer också att lyxa till det med fint designade flaskor som lockar till köp. Flaskformer som Skittle och St Tropez med feminina, kurviga former ger ett tilltalande intryck. Här har producenten Château de Berne gjort en ny fyrkantig variant som ger ett tjusigt intryck på bordet. Vinet då? Jättebra. Smakar precis som en god rosé ska göra.

Pure

Frankrike, Provance

Nr: 72475 (BS) Pris: 129 kr

Om: Mirabeau en Provence gör denna mycket trevliga rosé som det skrivits mycket om. Jag har provat den vid flertalet tillfällen och varje gång blir jag lika förvånad över hur fort glaset blir tomt. Det är försvinnande gott med klassiska inslag av jordgubbar och smultron. Vinet är gjort på Grenache och Syrah och måste tyvärr beställas. Men orka göra det och ta med lite andra rosévin på samma gång. Det finns så mycket att upptäcka därute.

Whispering Angel

Frankrike, Provance

Nr: 94044 Pris: 169 kr

Om: Årgång 2017 lanseras nu i helgen och är faktiskt producenten Château d’Esclans instegsvin och därmed det billigaste i serien. Ägaren Sacha Lichine har som mål att göra världens bästa rosévin och deras flaggskepp, Garrus, går lös på nästan 1 000 kr flaskan. En blandning av massa smaskiga druvor där Grenache är huvudaktör, inget snack om att detta är en god rosé.
Vill man prova de övriga i serien så finns de att beställa.

Powered by Labrador CMS