Rödgrön koalition presenterar alternativt styre för Arboga

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Arboga har enats om ett alternativt styre för kommunen under nästa mandatperiod. Detta efter att man presenterade ett högerlett minoritetsstyre bestående av M, SD, KD och L den 6 oktober.

Publicerad

I början av oktober stod det klart att det blir ett högerlett minoritetsstyre med Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som kommer att styra Arboga under den kommande mandatperioden.

Under måndagskvällen enades Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet om ett alternativ för styret av Arboga under nästa mandatperiod. Ett styre man gärna förstärker med Centerpartiet om de fortfarande står för att de inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det känns bra att vi kan presentera ett team som har erfarenhet och kompetens att säkra kvaliteten i Arbogas äldreomsorg, förbättra studieresultaten i Arbogas skolor, värna och utveckla Arbogas kulturella identitet och breda föreningsliv och klimatsäkra vår stad för framtiden, säger Sara Gustafsson, ordförande för S.

I samband med torsdagens valfullmäktige kommer den rödgröna koalitionen lägga fram förslag till fullmäktiges presidium där Peter Weiderud (S) föreslås bli ordförande och Eva Aldén Luthman (V), 1:e vice.

– Vi ger C en chans att ändra sig och hedra löftet man gett sina väljare, att inte hjälpa SD till makten. Vi har haft ett gott samarbete med C i många år och ser att det finns en given plats för dem i vår koalition. Vi är här överens om att vår dörr står öppen, berättar Elisabeth Kaufmann, ordförande i Miljöpartiet.

Centerpartiet har förklarat att de kommer att vara ett vågmästarparti.

– Det minoritetsstyre som högerpartierna presenterat är inte möjligt utan valteknisk samverkan med C fullt ut vilket i så fall innebär att C bryter sitt löfte. Annars skulle vänsteralternativet få majoritet i alla kommunala organ, fortsätter Sara Gustafsson.

I ett pressmeddelande skriver den rödgröna koalitionen om vilken uppställning de har kommit fram till:

Kommunstyrelse: Andreas Silversten (S), ordförande. Ledamöter: Sara Axelsson Gustafsson (S), Bo Molander (S), Åsa Göransson (S), Lena Wiborg (S), Carina Björndahl (Mp) och Manuel Huerta (V).

Nämndpresidier. Socialnämnd: Sara Axelsson Gustafsson (S), ordförande, Kerstin Rosenkvist (S), vice. Barn och utbildningsnämnd: Bo Molander (S), ordförande, Åsa Göransson (S), vice. Fritid och Kulturnämnd; Vasiliki Tsouplaki (V), ordförande, Lena Wiborg (S), vice.

– Arboga behöver en tydlig majoritet med en gemensam idé om hur kommunen ska utvecklas. Vi kommer gå fram med förslag för utveckling av välfärden, satsningar på miljön och ökat fokus på landsbygdens behov, menar Vänsterpartiets ordförande Vasiliki Tsouplaki.

Powered by Labrador CMS